EU povećala pomoć zapadnom Balkanu za priključenje Uniji

EUROPSKA unija (EU) odobrila je u ponedjeljak dodatnih 200 milijuna eura pomoći zemljama Zapadnog Balkana za ubrzanje njihova ulaska u EU, istodobno zatraživši od njih potpunu predanost reformama.

"Poruka je dvostruka - da, mi doista želimo da nam se pridružite, no to morate zaslužiti", rekao je dužnosnik Europske komisije, izvršnog tijela Unije.

EU bi se u idućih 15 godina trebala proširiti na 25 zemalja, uglavnom na zemlje bivšeg sovjetskog bloka u istočnoj Europi.

No, zasad nisu određeni rokovi za zemlje Zapadnog Balkana.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU, koji su na sastanku u Luxembourgu odlučili pružiti dodatnu tehničku pomoć u iduće tri godine, počevši od 2004., kažu da će razmotriti i daljnju potporu putem Europske investicijske banke.

EU je od 1991. godine za pomoć regiji izdvojila sedam milijardi eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka je Zapadni Balkan nazvala svojim prioritetom tijekom šestomjesečnog predsjedanja EU-om, koje završava ovoga mjeseca.

Ona je prvotno zatražila 300 milijuna eura u razdoblju od 2004. do 2006. godine za pripremu tih pet država za članstvo u Uniji, ali je to smanjeno na 70 milijuna eura godišnje.

Plan će biti razmotren na summitu čelnika EU-a, budućih članica i balkanskih država u Solunu krajem tjedna.

Iako među članicama postoje stanovite dvojbe o proširenju Unije, ministri su se suglasili da će "Balkan biti sastavni dio ujedinjene Europe".

"Sadašnje proširenje trebalo bi ohrabriti i potaknuti zemlje Zapadnog Balkana da slijede isti uspješan put reformi i osnaže svoje napore u tom smjeru", stoji u zajedničkoj izjavi ministara.

Ministri dodaju da tu predanost i pomoć EU-a moraju pratiti "konkretni koraci u provedbi nužnih reformi, stvaranje administrativne osposobljenosti i međusobna suradnja" pet zapadnobalkanskih zemalja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara