EU pozdravlja Fradkovljevu nominaciju za novog ruskog premijera

EUROPSKA je komisija u ponedjeljak pozdravila nominaciju Mihaila Fradkova, dosadašnjeg ruskog izaslanika pri EU, za novog ruskog premijera, istaknuvši da će to unaprijediti ponešto poremećene odnose Moskve i Bruxellesa.

"To je pozitivan signal da Rusija pridaje veliku važnost Europskoj uniji", rekao je glasnogovornik EK Reijo Kemppinen.

"Fradkov odlično poznaje poslove EU i njegovo će imenovanje sigurno uskladiti odnose EU i Rusije i povećati rusko razumijevanje za Uniju", dodao je Kemppinen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, odnosi Moskve i Bruxellesa zategnuti su u posljednje vrijeme ruskim odbijanjem da se postojeći partnerski sporazum Rusije i Unije automatski primjenjuje i na nove članice koje ulaze u Uniju 1. svibnja. Moskva strahuje da će automatska primjena toga ugovora na zemlje srednje i istočne Europe, dosad tradicionalno rusko tržište, značiti milijune dolara gubitka za rusku privredu.

Fradkov (53), kojeg je predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak nominirao za novog premijera, nekadašnji je čelnik porezne policije, a tijekom vladavine prvog ruskog predsjednika Borisa Jeljcina obnašao je dužnosti ministra za vanjske ekonomske odnose i ministra trgovine.

Fradkovljevo imenovanje, koje je objavljeno ubrzo nakon sastanka u Kremlju između Putina i njegovih ključnih saveznika u parlamentu, izazvalo je iznenađenje budući da se njegovo ime nije spominjalo u nagađanjima o mogućem novom premijeru.

Donji dom ruskog parlamenta (Duma) službeno će razmotriti Fradkovljevu kandidaturu na sjednici 5. ožujka, javio je Interfax prenoseći izjavu predsjednika Dume Borisa Grizlova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara