EU pozvao diskontne zrakoplovne prijevoznike da ne obmanjuju kupce

EUROPSKA komisija pozvala je u utorak zrakoplovne kompanije da uključe poreze i pristojbe u cijene zrakoplovnih karata kako potrošače ne bi navodile na pogrešne zaključke o troškovima puta.

Europska komisija usvojila je odgovarajući prijedlog koji predstavlja njezin najnoviji potez u okviru inicijative za višu razinu zaštite interesa potrošača. Prošlog je tjedna EK objavio i plan o smanjivanju cijene usluge roaminga u mobilnoj telefoniji.

Opća je ocjena da propisi o cijenama zrakoplovnih karata konkretno ciljaju na diskontne zrakoplovne prijevoznike poput Ryanaira, koji u propagandnim oglasima ističu niske cijene karata da bi se one kasnije u stvarnosti pokazale daleko višima nakon što se uračunaju porezi i ostale pristojbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani moraju uživati u prednostima jedinstvenog tržišta i imati mogućnost većeg odabira i kvalitete. Moraju biti u mogućnosti jednostavno uspoređivati cijene karata različitih prijevoznika", naglasio je u službenom priopćenju povjerenik EU za promet Jacques Barrot.

Tim bi prijedlogom Komisija dobila ovlasti i da opozove ili suspendira zrakoplovnu dozvolu prijevoznika u slučaju nepoštivanja propisa EU, te da zatraži "bolje financijske informacije" kako bi se smanjio broj stečajeva novih prijevoznika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara