EU pozvao SCG na suradnju s Haškim sudom

Budućnost Srbije i Crne Gore leži u članstvu u Europskoj uniji, ali neće biti postignut napredak prema tom cilju sve dok Beograd ne bude u potpunosti surađivao s Haškim sudom (ICTY), priopćio je EU u utorak.

Prošlotjedna odluka generala Vladimira Lazarevića - protiv kojeg je podignuta optužnica za ratne zločine i koji je optužen za ubojstva kosovskih Albanaca 1999. godine - da se preda Haškom sudu nije dovoljna za potpunu suradnju, rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

"Čak i ako se general Lazarević dobrovoljno preda vlastima u Den Haagu ... to se još uvijek ne smatra stopostotnom suradnjom", rekao je na konferenciji za novinare Asselborn, čija zemlja trenutačno obnaša rotirajuće predsjedništvo EU-a.

"A sve dok nema stopostotne suradnje, neće biti ni napretka prema Europskoj uniji. To je jasno", dodao je Asselborn.

Vlada u Beogradu je priopćila da se očekuje kako će Lazarević otputovati u Den Haag u četvrtak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Asselborn je pozvao srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Draškovića da se "angažira i djeluje", izjavivši da bi Beograd mogao biti motor za razvitak na Balkanu ako prošlost ostavi iza sebe.

"Budućnost Srbije i Crne Gore je s Europskom unijom ... mi vas čekamo", rekao je.

Drašković, koji boravi u posjetu Bruxellesu, izjavio je da iako još uvijek ima puno prepreka na putu Beograda prema članstvu u EU, da su odnosi bolji nego prije nekoliko dana. Međutim, priznao je da predaja Lazarevića neće biti dovoljna da bi se zadovoljio Bruxelles.

(Hina) xkga ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara