EU predstavila novi sustav nadzora nad bankama

Tekst: J.D.
Foto: AFP


EUROPSKA UNIJA otkrila je svoj nacrt za preustrojem sustava nadzora nad bankama i financijskim tržištima, što predstavlja centralni potez u naporima za izbjegavanjem ponavljanja financijske krize kakva je pogodila svijet 208. godine.

Unija namjerava ustrojiti tijelo koje bi imalo puni nadzor nad bankama, kao i tijelo koje bi reguliralo osiguravajuće kuće i financijska tržišta, a imalo bi ovlasti odbacivanja zakona u svim državama članicama. Također se namjerava stvoriti nadzorno tijelo za cijelu Uniju, čiji bi zadatak bio upozoriti na prve znakove nadolazeće krize.

Zaštita poreznih obveznika

"Naš je cilj zaštititi europske porezne obveznike ponavljanja mračnih dana jeseni 2008. godine, kad su vlade morale ubaciti milijarde eura u bankarski sustav", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso, te dodao kako bi europski model mogao biti inspiracija i za globalni model.

EU je s najavljenim prijedlogom ispred SAD-a, u kojemu se razmišlja o davanju sličnih svemogućih ovlasti Federalnim rezervama, ali taj prijedlog nailazi na snažno protivljenje raznih krugova.

Zakoni već za godinu dana

Europski vođe u širokom su se usuglasile oko nacrta nadzora ranije ove godine. Ipak, mnogi se boje da bi sustav mogao ugroziti suverenost zemalja članica. Posebno su zabrinuti Britanci, koji ne žele prepuštati kontrolu nad nadzorom Londona, centra europskog financijskog tržišta. Neki se Britanci boje kako je prijedlog pod utjecajem njemačke i francuske strane, koje bi možda željele potkopati London.

Prijedlog Europske komisije sad će biti poslan na razmatranje Europskom parlamentu, a predviđa se da bi mogao biti pretvoren u set zakona već u roku od godine dana. Koliko će neki dijelovi prijedloga biti ublaženi još se ne zna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara