EU pristaje Libiji ukinuti embargo na oružje

Europska unija pristala je u srijedu pod talijanskim pritiskom ukinuti Libiji embargo na oružje, rekao je jedan diplomatski izvor iz EUa.

Italija želi toj sjevernoafričkoj zemlji pomoći u borbi protiv ilegalnih migracija. "Takva je preporuka veleposlanika", rekao je taj izvor nakon sastanka predstavnika 25-člane Unije u Bruxellesu.

Duga talijanska obala čini tu zemlju jednim od vodećih odredišta imigranata koji žele čamcima u Europu. Italija želi Libiji omogućiti pristup opremi poput sofisticiranih plovila i dalekozora, kako bi bolje patrolirala svojom obalom.

Italija je najavila da bi mogla jednostrano ukinuti embargo ako EU ovaj tjedan ne donese odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je i službeno ukinuo američki trgovinski embargo protiv Libije kao nagradu za odustajanje od oružja za masovno uništavanje. Neke američke sankcije povezane s borbom protiv terorizma i dalje su na snazi.

I EU želi primijeniti lanjsku odluku Ujedinjenih naroda o ukidanju gospodarskih sankcija službenom Tripoliju. Europska je komisija u utorak priopćila kako vjeruje da bi sankcije trebalo što prije ukinuti.

Diplomatski izvor rekao je da službenu odluku o ukidanju embarga na oružje moraju donijeti ministri Europske unije.

(Hina) xvm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara