EU PRISTAJE NA SASTANAK S PREDSTAVNICIMA VLADE MIANMARA

Europska unija će pristati na sudjelovanju predstavnika vlade u Mianmaru na predstojećem europskoazijskom summitu, iako se stanje u toj zemlji, u kojoj je na vlasti vojna hunta, nije popravilo.

"Složili smo se da se stanje u Mianmaru (bivša Burma) nije popravilo i da dalje izaziva veliku zabrinutost...Očekujemo da će Mianmar na summitu biti predstavljen na nižoj razini od šefa države ili vlade", rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot na konferenciji za novinare, predstavljajući rezultate neformalnog sastanka šefova diplomacija EU-a, koji su se sastali u dvorcu St. Gerlach u Valkenburgu u blizini Maastrichta.

U Europskoj uniji na snazi je zabrana kontakata na visokoj razini s predstavnicima Mianmara.

Summit ASEM-a (Azijsko-europski susret) održat će se 8. i 9. listopada u Hanoiu, u Vijetnamu. EU je dosad odbijala da se sastane s predstavnicima mianmarske vlade. S druge strane, zemlje jugoistočne Azije (ASEAN) inzistiraju da na summitu sudjeluju i tri nove članice ASEAN-a - Kambodža, Laos i Mianmar - jer u suprotnom, prema njima, ne bi trebale sudjelovati ni nove članice EU-a.

Za Europsku uniju to je vrlo osjetljivo pitanje budući da je ona uvela ekonomske sankcije protiv režima u Burmi, a pojedine članice žele da se zauzme još čvršći stav prema tamošnjoj vojnoj hunti. Europske organizacije za ljudska prava zabrinute su mogućnošću da se zbog trgovinskih odnosa naprave ustupci zemljama ASEAN-a.

Ministar Bot je rekao da će EU zadržati i pojačati ekonomske sankcije protiv Mianmara, ako se stanje ne popravi do 8. listopada. U prvom redu EU traži oslobađanje Aung San Suu Kyi, prodemokratske čelnice Nacionalnog saveza za demokraciju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef nizozemske diplomacije je rekao da su ministri raspravljali i o "užasnoj tragediji" u Sjevernoj Osetiji u Rusiji, gdje je talačka kriza završila s brojnim žrtvama. On je ponovno uputio izraze sućuti, ruskom narodu, vladi i obiteljima žrtava.

Ministri vanjskih poslova EU-a, prvog dana svog neformalnog sastanka, razgovarali su također i stanju u Iraku, Iranu i na Bliskom istoku.

U subotu će se šefovima diplomacija zemalja članica EU-a na radnom ručku pridružiti ministri vanjskih poslova četiriju zemalja kandidata - Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Turske. Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul prvi će put sudjelovati na ministarskom sastanku EU-a nakon što je Hrvatska u lipnju dobila status kandidata. Ministar Bot je najavio da će tijekom radnog ručka četvorica ministara biti upoznata sa sadržajem rasprave 25-orice.

U subotu popodne na dnevnom redu je zapadni Balkan. Razgovarat će se o budućim odnosima EU-a s državnom zajednicom Srbije i Crne Gore te o Kosovu u svjetlu predstojećih izbora koji će se održati u listopadu. Povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten iznijet će svoje prijedloge o odnosima sa Srbijom Crnom Gorom.

(Hina) xsv ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara