EU: Put do Europe vodi i preko Haaga

JEDAN od putova koje zemlje jugoistočne Europe moraju proći na svom putu prema Europi vodi preko Haaga, rekao je u utorak u Bruxellesu britanski ministar za europska pitanja Dennis MacShane.

´Moramo jasno reći našim prijateljima na Balkanu da jedan od putova prema Europi ide preko Haaga´, rekao je MacShane na, za javnost otvorenom, sastanku Vijeća za opće i vanjske poslove Europske unije, koji je bio posvećen stanju na zapadnom Balkanu i europskoj perspektivi regije.

MacShane je rekao da je uspostava vladavine zakona središnje pitanje u pet zemalja jugoistočne Europe, koje pokriva borbu protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima, suradnju s Haškim sudom, borbu protiv korupcije. Britanski ministar je izrijekom pozvao Hrvatsku i Srbiju da u potpunosti suraduju s Haškim sudom i predaju optužene za ratne zločine.

Rasprave svih sudionika sastanka - na kojem su, uz nekoliko ministara vanjskih poslova, uglavnom bili pomoćnici ministara ili šefovi misija pri EU pojedinih zemalja članica - svodile su se na temu koju je najsažetije iznio britanski ministar MacShane.

Ukratko, sve zemlje regije moraju najviše pozornosti posvetiti području pravosuđa i unutarnjih poslova, uz neizostavnu suradnju s Haškim sudom.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi poručio je zemljama jugoistočne Europe obuhvaćenim Procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, SR Jugoslavija, Makedonija i Albanija) da nema prečica na putu prema Europskoj uniji. ´Svi moraju ispuniti kopenhaške kriterije i usvojiti acquis communautaire´, rekao je Prodi. Predsjednik Europske komisije rekao je da će Hrvatska uskoro podnijeti zahtjev za članstvo u EU, ´što je vrlo važno ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu regiju´.

Svi sudionici sastanka podržali su radni dokument o prioritetima za zapadni Balkanu, koju su zajedno izradili Grčka i Italija, sadašnja i buduća predsjedateljica EU-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedatelj sastanka, grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou rekao je da je cilj radnog programa stvoriti stabilnu regiju, područje blagostanja u kojem će se poštivati ljudska prava i prava manjina.

´Proces stabilizacije i pridruživanja ostaje temeljni kamen naše politike u regiji, ali ga treba obogatiti iskustvima stečenim u procesu proširenja´, rekao je Papandreou.

Kao ključne probleme Papandreou je izdvojio organizirani kriminal, ilegalne migracije, korupciju, depolitazaciju pravosuda, suradnju s Haškim sudom, borbu protiv nezaposlensti i poboljšanje infrastrukture.

Na raspravi je takoder istaknuto da će sve zemlje regije biti ocjenjivane prema vlastitim zaslugama i postignućima.

Grčka i Italija u svom su dokumentu izdvojili šest prioriteta za zapadni Balkan - promicanje mira, stabilnosti i demokratskog razvoja; nastavak Procesa stabilizacije i pridruživanja (PSP); razvoj PSP-a i njegovo prilagođavanje novom okruženju nakon proširenja EU-a; pokretanje ´Procesa europske integracije Balkana´; usmjeravanje pozornosti na pitanja važna za cijelu regiju poput borbe protiv organiziranog kriminala, povratka izbjeglica, obnovu povijesnih i vjerskih objekata; promicanje regionalne suradnje i inicijativa u jugoistočnoj Europi.

Na zajedničkom summitu EU - zapadni Balkan u Solunu u lipnju ove godine bit će pokrenut ´Proces europske integracije Balkana´, novog političkog foruma za daljnji razvoj mehanizama za pojačani politički dijalog i regionalnu suradnju unutar same regije i između regije i EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara