EU šalje misiju u Sjevernu Koreju

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije dogovorili su se u Bruxellesu da će poslati misiju na visokoj razini u Sjevernu Koreju kako bi pomogla okončati nuklearnu krizu, priopćili su diplomati.

´Ministri su dali (sadašnjoj predsjedavajućoj zemlji) Grčkoj mandat da pripremi put u Sjevernu Koreju´, rekao je diplomat za Reuters, dodajući da zasad nije donesena odluka kada će misija biti provedena.

´Odluka daje Grčkoj punu fleksibilnost oko datuma putovanja i oko odluke tko ide´ u Koreju, rekao je drugi diplomat. Grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana vjerojatno će se pridružiti misiji.

Petnaest ministara vanjskih poslova inzistiralo je da misija mora biti pomno pripremljena i imati punu potporu europskih vođa i sjevernokorejskih vlasti.

´Ideja je da EU treba odigrati pozitivnu ulogu (u rješavanju krize) i postići da se pokrene dijalog između strana´, rekao je jedan diplomatski izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´S humanitarne strane stanje je vrlo ozbiljno´, dodao je.

EU je razmjerno malo umiješana u događaje na korejskom poluotoku, ali diplomati kažu da Južna Koreja i nešto manje Japan imaju želju za većom ulogom Petnaestorice.

Za razliku od SAD-a ili Japana, neke zemlje EU imaju uspostavljene diplomatske odnose s Pjongjangom. Tako je Švedska vodila europsku misiju u Pjongjang 2001. godine.

Sadašnja kriza počela je u listopadu prošle godine kada su SAD, koje Sjevernu Koreju zajedno s Irakom i Iranom svrstavaju u ´osovinu zla´, priopćile da Pjongjang priznaje razvoj nuklearnog oružja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara