EU se i dalje ne može dogovoriti oko Grčke

EU se i dalje ne može dogovoriti oko Grčke

Tekst: J.D.
Foto: AFP


SITUACIJA je sve napetija pred sastanak čelnika zemalja članica EU-a, na kojemu bi se trebalo konačno dogovoriti oko paketa financijske pomoći za Grčku, a povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Oli Rehn apelirao je na čelnike zemalja da postignu konačni dogovor.

"Važno je da EU tijekom sljedećeg tjedna donese jasniji zaključak, jasan politički zaključak oko europske mreže koordinirane i uvjetovane akcije kojoj bi se priskočilo u slučaju potrebe", rekao je Rehn. Grčka je najavila da će se za pomoć obratiti MMF-u ako EU ne smisli jasan prijedlog, a investitori se već boje da bi, i unatoč europskim potezima, stabilnost grčkog financijskog sustava mogla biti upitna.

Grci najavili da nema rezanja deficita uz ovakve kamate na dug

Grci su jučer dodatno podigli tenzije najavom da ne mogu postići planirane rezove deficita ukoliko im kamate na dug ostanu ovako velike, te da bi upravo zbog toga mogli u pomoć zvati MMF. Ipak, objasnili su da je MMF samo zadnji izlaz i da od te institucije neće tražiti kredit već početkom travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da eventualno grčko obraćanje MMF-u ne bi značilo gubitak prestiža za EU, jer taj je blok ionako najveći izvor prihoda MMF-u, ali je dodao i kako će EU učiniti sve da bi se dogovorilo oko paketa pomoći Grcima.

Zbog sve lošijeg stanja grčkih državnih obveznica, ta bi zemlja već nagodinu mogla imati 53 milijarde eura dospjelih obveza, od kojih bi 20 milijardi moglo otpasti samo u razdoblju od travnja do svibnja, kad će se morati refinancirati krediti iz trenutnog razdoblja.

Nagodinu 53 milijarde eura obveza?

Grčku vladu istodobno muči nemir kod kuće i vrlo čvrst njemački stav oko eventualne pomoći. Zemlja je paralizirana svakodnevnim štrajkovima, jer se iznimno malo ljudi slaže s mjerama štednje koje je uvela vlada, a po zadnjim anketama, većina Grka smatra da će kriza trajati preko dvije godine.

Istodobno, njemačka kancelarka Angela Merkel je tijekom cijele rasprave bila najčvršća oko toga da Grčku ne bi trebalo financijski spašavati, ili da bi je u tom slučaju bilo potrebno podvrgnuti vrlo ozbiljnim mjerama štednje i reorganiziranja gospodarstva.

Sada Berlin daje naznake da se ne bi protivio grčkom aranžmanu s MMF-om, čemu se pak oštro protive Francuska i Europska centralna banka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara