EU se obvezala uvesti biometričke putovnice

ZEMLJE Europske unije morat će u roku od sljedećih osamnaest mjeseci izdati svojim državljanima putovnice koje će sadržavati fotografiju na čipu, a unutar 36 mjeseci morat će na istom čipu biti i digitalno kodiran otisak prsta, javlja u srijedu agencija Agence Europe.

Prema toj mjeri, koju su ovoga tjedna usvojili ministri vanjskih poslova EU, biometričke putovnice bit će uvedene za 25 zemalja članica EU, Norvešku i Island te Švicarsku.

Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo, koji nisu dio Schengenskog sporazuma, nisu bile dužne to učiniti, ali su priopćile svoju namjeru da usvoje iste biometričke putovnice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvajanje te mjere ubrzale su Sjedinjene Države koje su postavile zahtjev Uniji za uvođenje biometričkih putovnica. Američki zahtjev, čiji je rok istekao u listopadu 2004., pomaknut je za godinu dana. Prema ovoj odluci međutim ni taj se rok očito neće moći ispoštovati.

U lipnju je bio postignut inicijalni politički dogovor po kojem je samo fotografija na čipu bila obvezna, a digitalni otisak prsta bio je ostavljen na volju. U međuvremenu, Njemačka, Francuska i Italija, među ostalima, lobirali su da obje bude obvezno.

Dok se Europska unija složila sa strategijom biometričke identifikacije, borci za ljudska prava kritiziraju taj projekt pozivajući se na povredu privatnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara