EU SE PRIDRUŽILA KRITIKAMA BJELORUSKIH IZBORA

Europska unija pridružila se u utorak međunarodnim kritikama referenduma provedenog u nedjelju u Bjelorusiji, tvrdeći da on nije bio pošteno proveden, piše Reuters.

Zapadni promatrači rekli su da je referendum kojim je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko želio ukinuti ustavnu odredbu o maksimalno dva predsjednička mandata, održan zajedno s parlamentarnim izborima, bio daleko od međunarodnih standarda. Glasovanje je dovelo do uličnih prosvjeda u Minsku i kritika Washingtona.

"Međunarodni promatrači i drugi primijetili su ozbiljan broj nedostataka. Iskreno, ovi izbori daleko su od slobodnih i poštenih", rekao je u priopćenju Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Službeni podaci pokazuju da je Lukašenko dobio potporu gotovo 80 posto glasača za plan kojim on dobija mogućnost kandidiranja i za treći predsjednički mandat te mu daje slobodne ruke za daljnje jačanje njegova autokratskog režima.

Kako ocjenjuju međunarodni analitičari koje navodi agencija France presse, Bjelorusiji će ovaj referendum, iz kojega Lukašenko izlazi ojačan, donijeti daljnju izolaciju u Europi.

(Hina) xmaš ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara