EU: Snage za brzo djelovanje bit će spremne 2005.

MINISTRI obrane Europske unije dogovorili su se u ponedjeljak o ustroju snaga za brzo djelovanje koje bi djelovale u misijama UN-a diljem svijeta, a bile bi spremne naredne godine.

Četiri vojne postrojbe za brzo djelovanje trebale bi biti oformljene i spremne za djelovanje 2005. godine, a ostale snage bile bi stavljene u funkciju do 2007. godine, kazao je nizozemski ministar obrane Henk Kamp.

Ministri EU potvrdili su da će njihove zemlje i Norveška, koja nije članica Unije, dati doprinos za ustroj 13 vojnih skupina za brzo djelovanje od kojih bi svaka brojila 1.500 vojnika. Na zahtjev UN-a, te bi skupine trebale u deset dana biti spremne za razmještanje u nekoj od misija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te europske borbene skupine, nezavisne od NATO-a, trebale bi biti "učinkovite, uvjerljive i sposobne za brzo raspoređivanje", kazali su dužnosnici.

Četiri borbene skupine, najavljene kao operabilne već u narednoj godini, oformit će, na nacionalnoj razini, Velika Britanija, Francuska, Italija i Španjolska.

Ostale postrojbe biti će sastavljene od vojnika iz Njemačke, Belgije, Mađarske, Slovenije Grčke, Austrije, Poljske, Slovačke, Latvije, Litve, Švedske i Norveške.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara