EU TRAŽI DA IRAN DO PONEDJELJKA PRISTANE NA SPORAZUM

Francuska, Velika Britanija i Njemačka upozorile su u subotu Iran da se EU neće više suprotstavljati zahtjevima da se Teheranu uvedu međunarodne sankcije ne postigne li se do ponedjeljka sporazum o zamrzavanju ključnih dijelova njegova nuklearnog programa.

"Ne bude li sporazuma do ponedjeljka, Irancima je rečeno da EU više neće blokirati prijavu Vijeću sigurnosti UN-a kada se Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ponovno sastane", rekao je jedan zapadni diplomat. Vijeće sigurnosti UN-a Iranu može nametnuti gospodarske sankcije.

Prošloga tjedna Iran je obećao da će zamrznuti svoj program obogaćivanja urana (procesa kojim se stvara atomsko gorivo za nuklearne elektrane, ali i oružje) u zamjenu za obećanje da neće biti nikakvih sankcija. Europljani su pristali, ali se tinta na sporazumu još nije ni osušila kada je Iran zatražio da se iz dogovora izuzme dvadesetak centrifuga za obogaćivanje urana koje bi im trebale služiti u istraživačke svrhe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadni diplomati su prijedlog odbili jer se tako nikada ne bi otklonile sumnje da Iran potajno razvija nuklearni arsenal.

(Hina) xzt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara