EU traži od Ankare da ne ulazi u Irak, obećava veću pomoć

EUROPSKA komisija predložit će udvostručenje pomoći Turskoj na milijardu eura u iduće tri godine, dok će istodobno od Ankare tražiti da ne šalje svoje vojnike u sjeverni Irak, rekli su u utorak izvori EU.

Komisija bi trebala potvrditi svoje preporuke zemljama članicama na svom redovitom tjednom sastanku u srijedu. Te bi preporuke trebale biti dio procesa donošenja odluke do prosinca 2004. godine o tome ispunjava li Turska političke kriterije za početak pregovora o ulasku u EU.

Turska je u utorak poručila EU da nema nikakve namjere poduzeti vojnu akciju u sjevernom Iraku te da su njezine snage u tom području samo iz humanitarnih razloga.

Glasnogovornik Komisije Reijo Kemppinen rekao je da je turski veleposlanik pri NATO-u uvjerio predsjednika Europske komisije Romana Prodija da "turske vojne snage nemaju namjeru pokrenuti bilo kakvu akciju".

"Bez obzira na veličinu ili prirodu njihove moguće vojne prisutnosti s iračke strane granice, oni su ondje samo iz humanitarnih razloga", rekao je Kemppinen.

"Nije potrebno ni naglašavati da očekujemo da to u potpunosti poštuju", dodao je Kemppinen.

On je ranije u utorak na BBC-ju oštro zatražio od Turske da ne šalje u Irak svoje snage koje je rasporedila na iračko-turskoj granici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara