EU traži od Ankare da ne ulazi u Irak, obećava veću pomoć

EUROPSKA komisija predložit će udvostručenje pomoći Turskoj na milijardu eura u iduće tri godine, dok će istodobno od Ankare tražiti da ne šalje svoje vojnike u sjeverni Irak, rekli su u utorak izvori EU.

Komisija bi trebala potvrditi svoje preporuke zemljama članicama na svom redovitom tjednom sastanku u srijedu. Te bi preporuke trebale biti dio procesa donošenja odluke do prosinca 2004. godine o tome ispunjava li Turska političke kriterije za početak pregovora o ulasku u EU.

Turska je u utorak poručila EU da nema nikakve namjere poduzeti vojnu akciju u sjevernom Iraku te da su njezine snage u tom području samo iz humanitarnih razloga.

Glasnogovornik Komisije Reijo Kemppinen rekao je da je turski veleposlanik pri NATO-u uvjerio predsjednika Europske komisije Romana Prodija da "turske vojne snage nemaju namjeru pokrenuti bilo kakvu akciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bez obzira na veličinu ili prirodu njihove moguće vojne prisutnosti s iračke strane granice, oni su ondje samo iz humanitarnih razloga", rekao je Kemppinen.

"Nije potrebno ni naglašavati da očekujemo da to u potpunosti poštuju", dodao je Kemppinen.

On je ranije u utorak na BBC-ju oštro zatražio od Turske da ne šalje u Irak svoje snage koje je rasporedila na iračko-turskoj granici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara