EU U TURSKU ŠALJE INSPEKCIJU

Europska komisija šalje ovaj tjedan u Tursku hitnu inspekciju koja će ispitati tvrdnje udruga za zaštiu ljudskih prava o sustavnom mučenju, rekao je u srijedu jedan EUov glasnogovornik.

Povjerenik EU-a za proširenje Guenter Verheugen odlučio je poslati tu ekipu za utvrđivanje činjenica samo mjesec dana prije predaje izvještaja o tome je li službena Ankara zadovoljila EU-ove političke kriterije za pregovore o pridruživanju. Optužbe o mučenju pojavile su se kad je Verheugen prošli tjedan četiri dana bio u Turskoj.

"Jedna nevladina organizacija tvrdi da ima sustavnoga mučenja. Drugi kažu da još ima slučajeva mučenja, ali da to više nije sustavno niti to država podržava", rekao je glasnogovornik Jean-Christophe Filori.

"U svjetlu tih optužba Verheugen namjerava poslati tim koji će obaviti posljednje provjere. Nismo te optužbe olako shvatili i prirodno je da podatke provjerimo prije nego što objavimo tako važan izvještaj", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici EU-a odlučit će na summitu u prosincu, a na temelju preporuka Europske komisije, hoće li dogodine s Turskom početi pregovore o pridruživanju.

EU-ovi dužnosnici kažu kako je važno ocijeniti je li mučenje i dalje službeno tolerirana pojava, ili je ograničeno na pojedinačna zlostavljanja kakva zakon djelotvorno kažnjava.

(Hina) xvm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara