EU UPOZORILA BIH DA MORA UVESTI FINANCIJSKI RED

Veleposlanici zemalja Europske unije akreditirani u BiH u subotu su ponovno upozorili vlasti te zemlje da moraju uvesti jedinstvenu carinsku administraciju i porez na dodanu vrijednost na razini države ukoliko se žele priključiti Europi.

Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown naložio je vlastima oba bosanskohercegovačka entiteta da do 19. veljače postignu dogovor o jedinstvenoj carinskoj službi čemu se jednako kao i uvođenju PDV protive Srbi.

´Smatramo te reforme važnim znakom i snažnom porukom o spremnosti BiH da prihvati ukupne reforme potrebne za napredak prema Europi´, ističe se u izjavi veleposlanika Europske unije u BiH.

Podsjeća se na stajališta europskog povjerenika Chrisa Pattena koji je bosanskohercegovačkim vlastima poručio da studija o izvedivosti ne bi polučila pozitivan odgovor ukoliko reforme poreznog i carinskog sustava ne bi bile provedene.

O tim reformama ovisi i isplata 60 milijuna eura iz makroekonomskog programa pomoći EU-a, navodi se u izjavi.

Vlasti se potiče da tijekom veljače postignu dogovor o uspostavi povjerenstva za poreznu politiku čime bi se početkom 2005. omogućila primjena prikupljanja poreza na dodanu vrijednost na državnoj razini.

Veleposlanici Europske unije tvrde da će prikupljanje carina i PDV-a na državnoj razini spriječiti da se velik novac gubi pronevjerom i kriminalom te da će reforme imati pozitivan učinak na cjelokupnu ekonomiju zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara