EU uspostavlja odnose s palestinskim ministrima koji nisu iz Hamasa

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije dali su potporu Saudijskoj inicijativi, planu za mir arapskih zemalja i Izraela, koji su u četvrtak ratificirale zemlje Arapske lige, i dogovorili su se da će surađivati sa članovima nove palestinske vlade nacionalnog jedinstva koji nisu iz Hamasa.

"Međunarodna zajednica ne smije propustiti ovu priliku za mir. Previše ih već jesmo propustili.", rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, govoreći o Saudijskoj inicijativi, planu koji Izraelu nudi potpuni mir sa svim arapskim zemljama u zamjenu za povlačenje na granice iz 1967., priznavanje prava na povratak palestinskim izbjeglicama i priznavanju palestinske države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

"Imamo pragmatičnu poziciju u kojoj možemo pregovarati s palestinskim ministrima koji nisu članovi Hamasa. To su, između ostalih, ministar financija, ministar unutarnjih i ministar vanjskih poslova", dodao je Moratinos, govoreći o odnosima EU i palestinske vlade.

EU je, zajedno s ostatkom međunarodne zajednice, nametnula financijsku i diplomatsku blokadu palestinske vlade nakon što je Hamas pobijedio na izborima u siječnju 2006. i odbio priznati Izrael. Ta blokada još uvije traje, iako je EU u godinu dana blokade alternativnim putevima poslala više novaca Palestincima nego u godinu dana prije toga, kad blokade nije bilo.

U Bruxelles je nedavno pozvan Salam Fayyad, nezavisni ministar financija vjeran Fatahu. S njim će se raspravljati o načinima daljnjeg slanja novaca bez direktnog kontakta s Hamasom. SAD, s kojim je EU u tzv. Bliskoistočnom Kvartetu (grupi sastavljenoj od SAD-a, EU, UN-a i Rusije) boji se da bi novci koji bi se slali direktno vladi bili utrošeni za financiranje terorizma. Rusija već dugo vremena lobira za prekid blokade, a blokadu je u Europi već prekinula Norveška. UN je tradicionalno nejasan po tom pitanju.

EU je obećala da će sa članovima Kvarteta zalagati za donošenjem mira Bliskom istoku.

Također, Pariz će sljedeći tjedan posjetiti još jedan član vlade, nezavisni ministar vanjskih poslova Ziad Abu Amr.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara