EU: Velika Britanija neće imati pristup tržištu bez poštivanja četiriju temeljnih sloboda

EU: Velika Britanija neće imati pristup tržištu bez poštivanja četiriju temeljnih sloboda

Foto: Hina

ČELNICI 27 zemalja članica, koji su se danas prvi put sastali bez Velike Britanije, istaknuli su da će ta zemlja morati poštovati četiri temeljne slobode ako želi pristup jedinstvenom europskom tržištu.

U izjavi su pozvali Veliku Britaniju da što prije zatraži pokretanje pregovora o uvjetima razdruživanja i istaknuli da se prije službenog zatjeva ne mogu voditi bilo kakvi pregovori.

Smjernice za pregovore s Velikom Britanijom definirat će Europsko vijeće.

"Nadamo se da ćemo u budućnosti imati Ujedinjeno Kraljevstvo kao bliskog partnera. Bilo koji sporazum koji će biti zaključen s Ujedinjenim Kraljevstvom kao trećom zemljom morat će se temeljiti na ravnoteži prava i obveza. Pristup jedinstvenom tržištu zahtijeva prihvaćanje svih četiriju sloboda", kaže se u zajedničkoj izjavi koju su prihvatili čelnici 27 zemalja članica.

Oni su se okupili na neformalnom sastanku kako bi razmotrili zajednički odgovor nakon referendumske odluke Britanaca o napuštanju EU-a.


Jedinstveno europsko tržište temelji se na četiri slobode - slobodi kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga. Za Veliku Britaniju, koja je i ranije priželjekivala Europsku uniju samo kao jedinstveno tržište nije prihvatljiva sloboda kretanja ljudi, jer žele kontrolirati dolazak radnika iz drugih zemalja članica.

Čelnici u izjavi ističu da su svjesni nezadovoljstva ljudi zbog sadašnjeg stanja stvari kako na europskoj, tako i na nacioalnim razinama.

"Europljani očekuju od nas da činimo bolje kada je riječ o sigurnosti, zapošljavanju i rastu kao i nadi za budućnost. Moramo u tome imati rezultate  na način koji nas ujedinjuje, ako ništa zbog interesa mladih. Stoga danas započinjemo s političkim promišljanjem kako bismo dali poticaj daljnjim reformama sukladno Strateškoj agendi i razvoju EU-a s 27 zemalja članica", kaže se u zajedničkoj izjavi.

S tim su se ciljem čelnici dogovorili da se ponovno sastanu na neformalnom sastanku u Bratislavi 16. rujna.

Vođe EU-a istaknuli su i odlučnost da ostanu ujedinjeni te da se kao  EU suočavaju s izazovima 21. stoljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara