EU želi oživjeti pregovore s Iranom

EUROPSKA UNIJA traži oživljavanje svojih odnosa s Iranom, dan nakon što je Vijeće Sigurnosti UN-a jednoglasno donijelo novu rezoluciju kojom pooštrava restrikcije protiv te zemlje koja odbija prekinuti rad na svom nuklearnom programu.

Šef vanjske politike EU-a, Javier Solana, danas je u Berlinu rekao da se planira naći s glavnim iranskim pregovaračem, Alijem Larijanijem, i procijeniti može li se nastaviti s pregovorima koji su propali kad se Iran odbio pokoriti zahtjevima da prestane obogaćivati uran.

"Kontaktirat ću Larijanija danas i vidjet ćemo možemo li naći neki put koji bi nam dozvolio da ponovno počnemo s pregovorima", izjavio je Solana danas.

Nakon nekoliko tjedana pregovaranja oko teksta nove rezolucije, koju su sastavljali Kina, SAD, Rusija, Velika Britanija i Francuska, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, zajedno s Njemačkom, jučer je provedena rasprava. Unatoč blagom protivljenju Južnoafričke Republike, Katara i Indonezije, glasanje je prošlo bez ikakvih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezolucija uvodi embargo na uvoz oružja iz Irana te zamrzava imovina svih pojedinaca i tvrtki povezanih uz kontroverzni iranski program obogaćivanja urana. Njen konačni tekst je daleko slabiji od onog koji se najavljivao na početku.

Konsenzus međunarodne zajednice je da se rezolucijom poslalo jasnu poruku Iranu da nikome ne odgovara njihov program, ali se Iranci ne slažu s time.

"Mogu vam garantirati da pritisak i zastrašivanje neće promijeniti iransku nuklearnu politiku", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki, dodavši kako Iran ne traži "konfrontaciju, ali traži svoja neotuđiva prava".

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara