EUFOR i NATO nastavit će potragu za ratnim zločincima

UHIĆENJE osoba optuženih za ratne zločine bit će među najvažnijim zadaćama što će ih imati stožer NATO-a koji će biti uspostavljen u Bosni i Hercegovini nakon okončanja misije SFOR-a u prosincu a taj posao obavljat će se uz punu suradnju s vojnom misijom Europske unije (EUFOR), izjavio je u četvrtak u Sarajevu glavni zapovjednik SFOR-a američki general Steven Schook.

General Schook je dužnost devetog i posljednjeg zapovjednika SFOR-a preuzeo 5. listopada, a od 2. prosinca kada ova misija bude okončana on će biti na čelu posebnog stožera NATO-a u toj zemlji.

"Pomoć u provedbi obrambenih reformi u BiH, privođenje optuženih za ratne zločine i borba protiv terorizma bit će temeljne zadaće stožera NATO-a", kazao je Schook.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naglasio da bez obzira na formalno okončanje misije SFOR-a, interes NATO-a za stanje u BiH nije smanjen što će se i vidjeti u predstojećem razdoblju.

Budući EUFOR imat će oko sedam i pol tisuća vojnika, gotovo isto koliko ih sada ima SFOR a zapovijedat će im britanski general David Leaky.

Precizne zadaće za EUFOR i NATO očekuju se od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje treba donijeti rezoluciju o okončanju misije SFOR-a u BiH i raspoređivanju snaga Europske unije u toj zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara