Eupm: Sigurnosno stanje u BiH nije zabrinjavajuće

POLICIJSKA misija Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUPM) sigurnosno stanje u toj zemlji cijeni razmjerno stabilnim te drži kako različiti izgredi zabilježeni od početka godine u najvećem broju nisu bili etnički motivirani.

Glasnogovornik EUPM Jon Oskar Solnes kazao je kako je od petnaest bomaških napada što ih je lokalna policija širom BiH registrirala tijekom siječnja u samo dva slučaja dokazano kako su oni bili rezultat međunacionalnih problema.

´Prema informacijama koje mi imamo, čini se razumnim zaključiti kako se razina kriminala zemlji ne povećava te da lokalna policija dobro radi svoj posao´, kazao je Solnes sugerirajući kako medijska izvješća o pojačanom nasilju i kriminalu u BiH nisu utemeljena na činjenicama.

Mediji u BiH proteklih su tjedana tvrdili kako se sigurnosno stanje u BiH pogoršava pri čemu su posebice na udaru povratnici. Porast nasilja često je povezivan s povratkom na vlast nacionalnih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao drastični primjeri pominjani su ubojstvo članova obitelji Anđelić u Kostajnici kod Konjica te cijeli niz bombaških napada na području Prijedora gdje se vraća sve više bošnjačkih prognanika.

´Pojedinačni izgredi, ma kako ozbiljni bili, ne odslikavaju nužno ukupno stanje´, kazao je glasnogovornik EUPM-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara