Europa i Britanija žele Hrvatsku kao punopravnu članicu EU

EUROPA želi Hrvatsku kao punopravnu članicu Europske unije, a to želi i Britanija i ne postoji nikakva politička blokada glede ulaska Hrvatske u Uniju, rekao je u utorak u Londonu britanski premijer Tony Blair nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Susretom s Blairom Sanader je počeo dvodnevni posjet Velikoj Britaniji, prvi službeni posjet otkako je na položaju predsjednika hrvatske Vlade. Nakon sastanka s Blairom Sanader se susreo s britanskom ministricom vanjskih poslova Margaret Beckett, a u nastavku posjeta razgovarat će s poslovnim ljudima u londonskom Cityu koje će predvoditi načelnik Citya David Brewer.

"Želim biti jasan - nema nikakve političke blokade glede ulaska Hrvatske u EU. Politička odluka je donesena - Europa želi Hrvatsku kao punopravnu članicu EU i Britanija želi Hrvatsku kao punopravnu članicu" rekao je Blair u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka.

Predsjednik britanske vlade ponovio je kako jedino pitanje preostaje ispunjenje kriterija i da ono vrijedi i za Hrvatsku i za svaku drugu zemlju. "Ispunite ih (kriterije) i postajete članicom" naglasio je Tony Blair.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome može li reći kad će Hrvatska postati članicom Blair je odgovorio kako nema smisla arbitražno određivati rokove već će se to dogoditi nakon ispunjenja uvjeta.

"Nikako ne bi trebalo misliti da Hrvatska mora čekati druge zemlje da dođu na istu razinu jer se svaka zemlja tretira prema vlastitim vrijednostima" kazao je Blair.

Hrvatski premijer svom je domaćinu zahvalio na gostoprimstvu i stajalištima u kojima je oduvijek snažno zagovarao proširenje EU i osobito veliku potporu pružao Hrvatskoj u nastojanjima da ispuni sve uvjete za početak pristupnih pregovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara