Europa obilježava svjetsku godinu obitelji biciklističkom karavanom

Europa će Svjetsku godinu obitelji, manifestaciju koju je prije 10 godina pokrenuo UN, obilježiti biciklističkom karavanom "Europe4Family", 8.747 kilometara dugim putovanjem s ciljem u Bruxellesu, doznaje se u petak iz priopćenja Europskog ogranka Svjetskog saveza mladeži (WYAE).

Biciklističko putovanje u kojem će sudjelovati 2.000 mladih iz Rumunjske, Litve, Irske i Portugala kreće ovaj vikend iz portugalskog grada Cabo da Roca, nakon čega, iz tri ostala pravca, kreću ostali sudionici karavane, dodaje se u priopćenju. Cilj je, kako tvrdi Svjetski savez mladeži (WYA), organizator karavane, ukazati na potrebu da se Europa, čije je stanovništvo sve starije, okrene obitelji i zasluži epitet ozračja koje je "family friendly".

"Želimo Europu koja će ne samo brinuti o okolišu već i obitelji, kao najvažnijem stupu ljudskog društva. WYA ima ideje kako osnažiti obitelj ugroženu gospodarskim, političkim i ideološkim pritiscima", izjavila je Gudrun Kigler-Lang, direktorica europskog ogranka WYA

"Upravo u obitelji pojedinac stječe temelje etičkih vrijednosti i društvenih vještina", navodi se u priopćenju ocjena latvijske predsjednice Vaire Vike-Freiberge o spomenutom projektu.

Prema priopćenju, paneuropsko biciklističko putovanje ima potporu brojnih političara, poput britanskog premijera Tonyja Blaira, njemačke ministrice za obitelj Renate Schmidt i europskih povjerenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putovanje će trajati šest tjedana tijekom kojih će se u brojnim gradovima koji se nalaze na ruti putovanja održati 50 manifestacija a lokalnim političarima i dužnosnicima u Bruxellesu uručiti zajednička povelja.

WYA je nevladina udruga s 1,5 milijuna članova i nedavno joj je UN priznao status u ECOSOC-u (Gospodarsko i socijalno vijeće UN-a).

Izvorni tekst priopćenja WYAE, sa svim kontaktima, može se naći na OTS servisu Hinine web stranice http://ots.hina.hr/ots

(Hina) xvk yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara