Europa se sve više naoružava: Rusija na Krimu razmješta svoj najjači proturaketni sustav

Europa se sve više naoružava: Rusija na Krimu razmješta svoj najjači proturaketni sustav

Foto: Hina

RUSKA vojska je objavila da na Krimu kani razmjestiti najmodernije protuzračne i proturaketne sustave obrane  S-400, ukrajinskom poluotoku koji je anektirala u ožujku 2014.

Sustavi će biti trajno postavljeni već u ožujku na istoku poluotoka, rekao je za RIA Novosti dužnosnik ruske vojske, Evgenij Oleinikov.

Pripojen Rusiji u ožujku 2014., nakon vojne intervencije poslije koje je uslijedio referendum o odcjepljenju što su ga Kijev i Zapad proglasili protuzakonitim, Krim je područje puno ruskih vojnih i pomorskih baza, među kojima je i ona ruske Crnomorske flote u Sevastopolju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ruska aneksija Krima rezultirala je najsnažnijim napetostima između Rusije i Zapada nakon Hladnoga rata, nakon čega je uslijedio niz europskih i američkih sankcija Moskvi.

S-400 je najmoderniji protuzračni i proturaketni sustav obrane, dometa 400 km. Isti je sustav Rusija razmjestila i u svojoj zračnoj vojnoj bazi u sirijskom Hmeimimu.

Sustavi S-400 razmjestit će se i u glavnim pomorskim bazama ruske mornarice na Dalekom istoku, u gradovima Vladivostoku i Viliučinsku na Kamčatki.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara