EUROPARLAMENTARCI O PRODIJEVOM MANIFESTU

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi morat će pred Europskim Parlamentom pojasniti zašto je napisao politički manifest, piše danas "Corriere della Sera", dodajući da će pojašnjenje zatražiti predsjednik Europarlamenta Pat Cox.

"To su razmišljanja i nisam se osvrnuo na nacionalnu (talijansku) politiku", kaže Prodi, koji je na 60 stranica iznio svoja razmišljanja o ljevici u Europi, a što se shvaća i kao poziv talijanskom lijevom centru da s jedinstvenom listom izađe na europske izbore 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oko toga manifesta podijelili su se i zastupnici iz Europe. Šef europarlamentarne skupine Europske pučke stranke Hans Gert Poettering kaže kako se Prodi ne smije miješati u talijansku politiku već se brinuti o europskim pitanjima. Čelnik liberaldemokratske skupine u Strasbourgu Graham Watson kaže kako predsjednik Europske komisije smije tako reagirati, jer je političar.

U razgovoru za današnji "Corriere della Sera" Watson kaže kako "desnica napada Prodija samo zato da prekrije gaf talijanskog premijera Silvija Berlusconija oko Čečenije". Naime u dokumentu o razgovorima EU i Rusije 6. studenoga u Rimu, tzalijansko predsjedništvo nije uvrstilo pitanje ljudskih prava u Čečeniji. "Prodijev projekt mi se čini vjerodostojni način za ujedinjenje lijevog centra u Europi", rekao je Watson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara