Europljani nisu svjesni opasnosti od reumatoidnog artritisa

EUROPLJANI nisu svjesni opasnosti od reumatoidnog artritisa, ignoriraju simptome i odgađaju liječnički pregled, pokazalo je istraživanje.

Brzo otkrivanje i liječenje bolesti od koje boluje oko 2,5 milijuna ljudi u Europi, od toga 75 posto žena, iznimno je važno jer ona može skratiti očekivani životni vijek čak i za deset godina.

Većina oštećenja zglobova koja dovode do ozbiljnog gubitka njihove funkcije, nastaje u roku od dvije godine nakon pojave bolesti.

"Ako osjećate bol u zglobovima, ako su oni ukočeni, osobito u jutarnjim satima, i ako je riječ o malim zglobovima na rukama i nogama koji su, uz to, i otečeni, svakako posjetite liječnika", savjetuje dr. Ferdinand Breedveld, stručnjak za reumatoidni artritis sa sveučilišta u Leidenu, u Nizozemskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pedeset posto od 2800 osoba iz pet država koje su ispunile upitnik agencije za istraživanje javnog mišljenja ne zna da reumatoidni artritis uzrokuje nesposobnost za rad, a 55 posto ispitanika ne zna da ta bolest može skratiti i životni vijek.

Mnogi ne razlikuju reumatoidni artritis, bolest kod koje tijelo napada vlastito tkivo, od osteoartritisa, češće bolesti koja nije toliko ozbiljna, a uzrokovana je trošenjem zglobova uzrokovanim starenjem.

Samo 40 posto osoba koje su ispitane u ovome istraživanju povezivalo je bol, ukočene i otečene te deformirane zglobove sa simptomima reumatoidnog artritisa, a polovica ispitanih izjavila je da ne bi otišla liječniku čak ni kad bi ti simptomi bili prisutni cijeli mjesec.

Rano otkrivanje i početak liječenja posebno je važan za žene, jer se kod njih bolest brže razvija, a one su i izložene većoj opasnosti od pojave sekundarnih bolesti poput bolesti srca i krvožilnoga sustava, smatra prof. Breedveld.

Uzrok reumatoidnog artritisa nije poznat, a znanstvenici pretpostavljaju da je povezan s genetskim nasljeđem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara