Europljani sve više plaćaju karticama

POTROŠAČI će radije posegnuti u svoje džepove za debitnom karticom nego za gotovim novcem jer gotovo 80% njih smatra karticu pouzdanijim sredstvom plaćanja od gotovog novca, a 67% se osjeća sigurnije plaćajući debitnom karticom nego papirnatim novcem, pokazuje najnovije istraživanje.

Da su dani kada je gotov novac bio “kralj” prošlost, te da se porast izdavanja i korištenja debitnih kartica nastavlja potvrđuju i podaci o broju izdanih Maestro kartica koji bilježe rast od 5.7 posto iz godine u godinu i to na 287 milijuna izdanih Maestro kartica 2006. godine u Europi.

Čak 39% korisnika u Europi koristi kartice više nego protekle godine, a njih samo 8% vjeruje da su smanjili korištenje debitnih kartica.

Istraživanje koje je provedeno na 3000 korisnika debitnih kartica u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji otkrilo je da osam od deset potrošača (80%) želi mogućnost korištenja svoje debitne kartice bilo gdje u Europi na isti način kao što je koriste u svojoj zemlji. Čak tri četvrtine (73%) korisnika debitnih kartica u Europi spremno je svoje postojeće debitne kartice zamijeniti jednom koja bi bila važeća diljem cijele Europe

Od 1. siječnja 2008. godine diljem SEPA zone korisnici debitnih kartica će biti u mogućnosti plaćati debitnim karticama pod istim uvjetima, pravima i obvezama, bez obzira na njihovu lokaciju.

"Jedinstveno europsko platežno područje (SEPA) trenutno je pojam poznat financijskim krugovima, no ono što ljudi trebaju znati je to da će svoje debitne kartice moći koristiti u cijeloj Europi na isti način kao što to čine u svojoj zemlji."- izjavio je Javier Perez, predsjednik MasterCard Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara