Europska eko oznaka: Počeo europski tjedan cvijeta

OBILJEŽAVANJE tjedna europskog Cvijeta počelo je u ponedjeljak u devet europskih zemalja s cijelim nizom predviđenih aktivnosti usmjerenih na promicanje te europske eko oznake.

Cijeli niz aktivnosti usmjerenih na potrošače dio su programa čiji je cilj jačanje vizualnog identiteta Cvijeta i da se pokaže ljudima kako pronaći proizvode i usluge kojima je dodijeljen taj ugledni znak, kaže se u priopćenju Europske komisije.

Pokrenut 1992. godine, Cvijet predstavlja potvrdu da neki proizvod odgovara strogim ekološkim kriterijima i istodobno zadovoljava norme kvalitete.

Proizvode, za koje se traži europska eko oznaka, kontroliraju neovisna tijela s područja zaštite okoliša i kvalitete. Trenutačno postoji 21 skupina proizvoda koji su zaslužili europsku eko oznaku.

Tjedan Cvijeta je zajednički pothvat u kojem sudjeluju proizvođači i potrošači, udruge za zaštitu okoliša, potrošača i proizvođača i predstavnici javnih vlasti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cvijet je eko oznaka i treba omogućiti proizvođačima koji prodaju svoje proizvode u cijeloj Europi da koriste istu oznaku svugdje", pojasnila je Margot Wallstrom, članica Komisije zadužena za zaštitu okoliša.

"Cvijet je jako popularan kod potrošača, posebice u posljednjih nekoliko godina. Potrebno je da učinimo sve što možemo da se tu oznaku bolje upozna - bilo preko tjedna Cvijeta, ali i nakon toga".

Tjedan Cvijeta obilježit že se u Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Švedskoj, Finskoj i Norveškoj. Tjedan cvijeta podržavaju i ministarstva za zaštitu okoliša Velike Britanije i Irske te Europska komisija.

(Hina) xbis ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara