Europska javnost bijesna na Chiraca zbog nuklearnih prijetnji

Europska javnost bijesna na Chiraca zbog nuklearnih prijetnji

JUČERAŠNJA  izjava francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, kojom je nuklearnim udarom prijetio "državama sponzorima terorizma" i "terorističkim organizacijama koje misle koristiti oružje za masovno unIštavanje" izazvala je šok i zgražanje u dijelu europske javnosti.

Iako su francuskom predsjedniku u prošlosti zamjerali dosta toga, posljednjih godina je Chirac u velikom dijelu europske javnosti, čak i onom koji ne dijeli njegovu desničarsku ideologiju, postao simbolom miroljubive alternative Bushu i njegovom načinu rješavanja svjetskih problema.

Jučerašnja izjava, za koju neki misle da je upućena Iranu, je daleko radikalnija od onih koje su koristili najratoborniji Bushovi "neoconi" u predvečerje rata s Irakom.

Stoga je posve razumljivo što je veliki dio europske javnosti razočaran. Chirac, kojega mnogi drže odgovornim za propast Ustava EU na francuskom referendumu, će teško moći očekivati išta dobro od europskih medija.

Najeksplicitnija kritika došla je od strane uvodničara belgijskog lista "Der Morgen", koji su Chiraca nazvali "idiotom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski "Il Giornale" je sugerirao da je Chirac ovim potrošio "sve pacifističke simpatije", a Xanthe Hall iz Međunarodne udruge fizičara za spriječavanje rata izjavu nazvao "zveckanjem oružjem koje šalje pogrešni signal".

Kritike su došle iz Francuske. Alain Krivine, čelnik Revolucionarne komunističke partije, je izjavu nazvao "još jednim Chiracovim biserom" i "potpuno neodgovornom".

Iz NATO-a se pak danas saznaje kako tu organizaciju nije uznemirila Chiracova izjava.

Chiracova je izjava u skladu s općim stavom NATO-a o nuklearnom oružju, čija je uloga da posluži kao sredstvo odvraćanja, tvrdi neimenovani izvor NATO-a.

"Nisam primijetio zabrinutost niti nelagodu" niti kod jednog od 26 članova saveza, dodala je spomenuta neimenovana osoba.

"Ako pogledate što je Chirac rekao, vidjet ćete da je govorio o političkoj važnosti tog oružja u kontekstu postojećih prijetnji sigurnosti, a terorizam je važan dio te kategorije", dodaje izvor.

D.A./Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara