Europska komisija donirala 200.000 eura vrijednu opremu za razminiranje

PREDSTAVNICI Europske komisije i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) danas su potpisali ugovor o donaciji kojom Europska komisija daruje Državnoj geodetskoj upravi 200 tisuća eura vrijednih 250 listova digitalnog ortofota za pregled miniranih područja.

Riječ je o tehnički najmodernijoj digitalnoj fotokarti u omjeri 1:5.000, namijenjenoj detaljnoj opservaciji miniranih područja.

"Sa sigurnošću mogu reći da će Hrvatska do 2010. u cijelosti biti razminirana, što će omogućiti ova tehnički najmodernija i najkvalitetnija fotokarta miniranih područja", rekao je ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth u zagrebačkom hotelu "Sheraton".

Dodao je da će digitalni ortofoto upotpuniti bazu podataka HCR-a, te na taj način točno odrediti koja su područja minirana i u kojem omjeru.

Ugovor o donaciji potpisali su ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić i direktor ITF-a, neprofitne međunarodne organizacije koja se bavi razminiranjem i pomoći žrtvama mina, Jernej Cimperšek.

Istaknuli su da će se digitalne karte, osim za razminiranje, uvelike koristiti i za druge poslove, poput onih vezanih za prostorno planiranje, upravljanje poljoprivrednim zemljištem, zaštitu okoliša i drugo.

Ministar rada i socijalne skrbi te predsjednik Savjeta HCR-a Davorko Vidović rekao je kako je u ostvarivanju strateškog cilja čišćenja Hrvatske od mina do 2010. potrebno uložiti sve znanje, tehnologiju i volju.

Izrazio je zadovoljstvo što je za izvoditelja radova na digitalnoj opservaciji miniranih područja na međunarodnom natječaju izabrana hrvatska tvrtka "Geofoto". To samo govori da se Hrvatska nakon 2010. može pojaviti kao zemlja koja će svoje znanje, tehnologiju i iskustvu ponuditi i ostalim državama svijeta zagađenim minama, kazao je.

Prema podacima ITF-a, u Hrvatskoj je minama zagađeno oko 1.700 četvornih kilometara teritorija, a do sada je razminirano 93,8 četvornih kilometara. I u toj organizaciji tvrde da će Hrvatska, ako se povećaju ulaganja u razminiranje, do 2010. biti očišćena od mina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara