Europska komisija: Francuzi i Nijemci podupiru Verhofstadta

BELGIJSKI premijer Guy Verhofstadt ima potporu Njemačke i Francuske kada je riječ o imenovanju budućeg predsjednika Europske komisije, izvijestio je u utorak list Financial Times Deutschland.

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak nakon sastanka u Aachenu njemački kancelar Gerhard Schroeder i francuski predsjednik Jacques Chirac nisu iznosili konkretna imena, no kazali su kako tijesno surađuju na pronalaženju nasljednika Romana Prodija. Schroederov glasnogovornik Bela Anda nije želio komentirati spomenuto novinsko izvješće koje se poziva na vladine izvore.

Najveća grupacija u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka (desni centar) izvijestila je kako ne podupire liberala Verhofstadta, već želi kandidata iz vlastitih redova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljski izvor blizak Europskom parlamentu za Reuters je kazao kako su netom održani europski izbori utjecali na promjenu nekih stajališta te da će blok možda morati odgoditi odluku i održati poseban summit u srpnju.

Bilo kakva odluka o izboru novog predsjednika EK koju će čelnici EU-a donijeti krajem tjedna u Bruxellesu morat će biti potvrđena glasovanjem u Europskom parlamentu 21. srpnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara