Europska Komisija: HRT je pod utjecajem i pritiskom politike

KORUPCIJA je i dalje široko raširena pojava u Hrvatskoj, a pojam sukoba interesa nailazi na nerazumijevanje, stoji u izvješću Europske komisije o napretku pregovora Hrvatske i EU. Javna televizija HRT je i dalje poprište povremenih političkih pritisaka, navodi EK.

Cjeloviti EU progress report na engleskom jeziku možete pročitati na blogu predsjednice Demokratskog centra, Vesne Škare Ožbolt.

Komisija je pohvalila napredak u implementaciji Antikorupcijske strategije 2006. do 2008. godine, i poboljšanje zakonodavnog okvira za borbu protiv korupcije. No, kažu kako je još uvijek potrebno uložiti značajne napore u prevenciji, detektiranju i procesuiranju pojave mita. Jedinim ozbiljnijim predmetima smatraju Brodosplit i Maestro, no napominju da su oni još u fazi istrage.

"Još uvijek nema optužnica niti presuda u slučajevima korupcije na visokoj razini. Koncept sukoba interesa nije do kraja shvaćen. Implementaciji antikorupcijskih programa nedostaje snažna koordinacija i učinkovit nestranački nadzor", stoji u EU progress reportu.

Javni mediji pod političkim pritiskom

U izvještaju navoda da se u hrvatskim medijima još uvijek osjeti povremeni utjecaj politike. Tu spominju izbor Upravnog vijeća Hine, mogući politički dogovor oko glavnih urednika na HRT-u.

"Javna televizija HRT i dalje je poprište povremenih političkih pritisaka, i podiže zabrinutost po pitanju slobode izražavanja", stoji u izvještaju Komisije. Dodaju kako bi se Vijeće za elektroničke medije i Programsko vijeće HRT-a trebali raditi bez tih pritisaka.

Što još ne valja?

Komisija navodi kako usavršavanje sudaca još uvijek nije dalo rezultate, stoga i dalje znatan broj sudaca ne primjenjuje propise na odgovarajući način, posebno međunarodne konvencije koje je Hrvatska ratificirala, a sve to utječe na neujednačenost sudske prakse.

Zamjeraju i diskriminacija Roma i Srba, iako napominju da je i tu došlo do određenih poboljšanja. I dalje ove manjine žive u teškim životnim uvjetima, nailaze na probleme kod obrazovanja i zapošljavanja, netransparentnih podataka o broju doplataka za djecu, porodiljnih prava. Nedovoljna je zastupljenost Srba u državnoj upravi, policiji i pravosuđu, a problem je i zbrinjavanje bivših nositelja stanarskih prava. Kažu i da je Hrvatska tek u manjoj mjeri omogućila povratak izbjeglica.

Odvjetničke pristojbe su i dalje vrlo visoke za prosječne građane, a siromašnijem sloju je odvjetnička usluga gotovo nedostupna jer ne postoji sustav besplatne pravne pomoći. Zatvori su pretrpani, a u nekima od njih zatvorenici su prisiljeni boraviti u nehumanim uvjetima. Vlada problem namjerava riješiti gradnjom kaznionica, prema modelu javno-privatnog partnerstva, no projekti još nisu ugledali svjetlo dana.

Smatraju da se slabo procesuiraju ratni zločini počinjeni na štetu Srba, te da se ne vodi dovoljno računa o zaštiti identiteta tajnih svjedoka, a zamjeraju i manjkavosti pri suđenjima u odsutnosti za ratne zločine, koja se često provode bez adekvatnih dokaza.

Hrvatska napredovala u gospodarstvu, ojačala demokraciju i vladavinu prava

Hrvatska ispunjava političke kriterije, demokracija i vladavina prava su ojačani, postignut je snažan gospodarski rast i održana makroekonomska stabilnost, navodi Europska komisija u svom godišnjem izvješću o napretku.

"Hrvatska nastavlja ispunjavati kopenhaške političke kriterije. Provedba strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije je nastavljena", ističe Europska komisija.

Kao pozitivne stvari Komisija navodi što je Hrvatska nastavila punu suradnju s Haškim sudom, ratificirala sporazum o CEFTA-i i nastavila aktivno sudjelovati u regionalnoj suradnji.

Komisija ponavlja svoju ocjenu koju kontinuirano već nekoliko godina ističe da Hrvatska ima funkcionalno tržišno gospodarstvo koje bi se u srednjoročnom razdoblju moglo nositi s konkurentskim pritiskom na unutarnjem europskom tržištu, pod uvjetom da odlučno provede sveobuhvatni reformski program kako bi se smanjile strukturalne slabosti.

Što se tiče gospodarstva, navodi se da je Hrvatska zabilježila snažni i ubrzani rast te da je zadržana makroekonomska stabilnost, uključujući nisku inflaciju. No, upozoravaju da bi vanjski deficit mogao utjecati na makroekonomsku stabilnost. Također se navodi da je smanjena nezaposlenost, iako je stopa nezaposlenosti i dalje visoka.

"Hrvatska je poboljšala svoju sposobnost preuzimanja obveza iz članstva. U nekim područjima postignuta je velika usklađenost s europskom pravnom stečevinom, ali će za puno usklađivanje trebati značajni napori", kaže se u izvješću.

A.B.
Foto: I.K., AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara