Europska komisija i dalje zabrinuta zbog stanja vladavine prava u Poljskoj

Europska komisija i dalje zabrinuta zbog stanja vladavine prava u Poljskoj

Foto: FAH

EUROPSKA komisija danas je donijela preporuku o vladavini prava vezanu uz situaciju u Poljskoj, u kojoj iznosi pitanja koja je zabrinjavaju i preporuke kako ih riješiti, javlja Predstavništvo Komisije u Zagrebu.

Taj novi korak u sklopu Okvira o vladavini prava uslijedio je nakon intenzivnog dijaloga koji se s poljskim vlastima vodi od 13. siječnja. Nakon donošenja mišljenja o situaciji u Poljskoj 1. lipnja poljski parlament donio je 22. srpnja novi zakon o ustavnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je analizirala ukupnu situaciju i uzela u obzir novi zakon te je zaključila da, iako su neki njezini razlozi za zabrinutost otklonjeni tim novim zakonom, u Poljskoj i dalje postoje važna otvorena pitanja vezana uz vladavinu prava. Komisija je stoga iznijela konkretne preporuke poljskim vlastima o tome kako riješiti ta otvorena pitanja. Komisija vjeruje da u Poljskoj postoji sistemska prijetnja vladavini prava.

Činjenica da ustavni sud nije u mogućnosti u potpunosti zajamčiti djelotvornu ustavnu reviziju negativno utječe na njegov integritet, stabilnost i pravilno funkcioniranje, a upravo su ti čimbenici ključna sredstva zaštite vladavine prava u Poljskoj. U zemljama u kojima je uspostavljen sustav ustavnog pravosuđa djelotvornost takvog sustava ključna je sastavnica vladavine prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara