EUROPSKA KOMISIJA KRITIZIRALA INICIJATIVU ZA SMANJENJEM NJEZINIH OVLASTI

Europska komisija je u petak kritizirala inicijativu četiriju članica EU za promjenom dijela teksta budućeg europskog Ustava kojom bi se smanjile njezine ovlasti u provedbi pakta stabilnosti.

Njemačka, Italija, Poljska i Grčka uputile su Irskoj, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, pismo u kojemu traže otvaranje rasprave radi promjene članka Ustava koji komisiji daje ovlasti da za neku državu članicu unije koja ima preveliki proračunski manjak predloži mjere koje Vijeće ministara financija može odbaciti ili dopuniti jedino konsenzusom.

Te zemlje žele zadržati sadašnji model prema kojemu komisija može samo iznijeti "preporuke" koje ministri mogu mijenjati već samo kvalificiranom većinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislimo da je suvislije da komisija iznosi prijedloge, kako bi konačni tekst očuvao zajednički interes", rekao je Gerassimos Thomas, glasnogovornik europskog povjerenika za gospodarstvo Joachina Almunije.

U proširenoj EU davanje ovlasti ministrima za promjenu preporuka komisije "bez njezinog pristanka" dovelo bi do "dokumenata u kojima bi se izgubilo zajedničko gledište" unije, dodao je.

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara