Europska komisija negira ultimatum Srbiji oko Kosova

EUROPSKA KOMISIJA je danas službeno opovrgnula pisanje francuskog lista "Le Monde" prema kojem se eventualno članstvo Srbije u Uniji uvjetuje potpuim odustajanju od suvereniteta na Kosovu.

"Le Monde" je tvrdio da je Oli Rehn, povjerenik EU za proširenje, nedavno prenio takav stav beogradskim vlastima.

Ministri vanjskih poslova država-članica EU su već usuglasili stav prema kojem će Unija u potpunosti podržati preporuku Mattija Ahtisaarija, posebnog izaslanika EU za Kosovo, u kojoj se izlaže najoptimalnije rješenje statusa te srpske pokrajine, a koja će, prema najavama, steći tzv. uvjetnu nezavisnost.

Kosovo bi prema tom planu postalo nezavisna država, ali bi prvih nekoliko godina trebalo biti pod upravom Europske unije, koja je u tu svrhu već osigurala 1000 policajaca i budžet od 100 milijuna eura.

Pregovori o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Europskoj uniji, prekinuti prošle godine zbog neuspjeha beogradskih vlasti da uhite Ratka Mladića, bi se, po pisanju "Le Mondea", mogli ponovno pokrenuti tek ako Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Europska unija taj stav nije službeno objavila zbog parlamentarnih izbora u Srbiji koji se održavaju 21. siječnja, a čiji je ishod neizvjestan. Ankete navode da će najviše glasova dobiti nacionalistička Srpska radikalna stranka, ali i da bi joj većinu mogla oduzeti eventualna postizborna koalicija tzv. demokratskih stranaka kao što su DS i DSS.

Iako sve vodeće srpske stranke inzistiraju na tome da Kosovo mora - makar formalno - ostati dio Srbije, dio europskih diplomata se boji da bi prijeveremeno objavljivanje službeno europskog stava o Kosovu moglo ići u prilog radikalima koji demokratske stranke optužuju za preveliku popustljivost EU i SAD.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara