Europska komisija odobrila cjepivo protiv svinjske gripe

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

EUROPSKA komisija odobrila je uporabu dvaju cjepiva protiv nove gripe H1N1 poznatije pod imenom svinjska gripa. Europska komisija je cjepiva odobrila nakon uspješnih testiranja u Europskoj agenciji za lijekove sa sjedištem u Londonu prošli tjedan. To se testiranje ubrzalo upravo iz tog razloga kako bi se omogućile dovoljne količine cjepiva pred početak sezone gripe. Prvo odobreno cjepivo je Focetria kojeg proizvodi švicarski Novartis dok je drugo cjepivo Pandemix koje proizvodi britanska tvrtka GlaxoSmithKline.

Broj oboljelih u Velikoj Britaniji u tjedan dana udvostručen

Cjepivo je odobreno za uporabu u svim zemljama EU i u europskom gospodarskom području Islanda, Liechtensteina i Norveške. Odobrena cjepiva bi po uredbama Europske komisije smanjila rizik od zaraženosti gripe i smrtnih slučajeva među europskim državljanima. Agencija za zdravlje preporuča da se stanovništvo cijepi dva puta u razmaku od tri tjedna. Trudnicama i djeci starijoj od šest mjeseci se preporuča cijepljenje dvjema dozama.

Za strategije upotrebe cjepiva nadležne su vlade država članica EU iako moraju poštivati upute europske agencije. Europski povjerenik za industriju Gunter Verheugen je izrazi zadovoljstvo da je komisija odluku prihvatila u najkraćem mogućem roku, prenosi Reuters. Komisija je cjepivo odobrila jer se brojka zaraženih novom gripom u Velikoj Britaniji udvostručila i to samo u jednom tjednu.

Od pojave nove gripe u travnju ove godine je po podacima Svjetske zdravstvene organizacije umrlo najmanje 3.917 ljudi od kojih je 3.000 umrlih u Sjevernoj i Južnoj Americi. Mogućnost za proširenje gripe u zemljama EU može se povećati dolaskom zime kada su pogodniji uvjeti za širenje virusa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara