Europska komisija podijeljena oko pitanja ulaska Turske u EU

ČLANOVI Europske komisije podijeljeni su u pogledu ključnog izvješća o eventualnom početku pregovora o ulasku Turske u EU, koji će biti objavljen početkom listopada, objavio je u srijedu njemački list Die Welt.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list prenosi da su povjerenica za energetska pitanja Španjolka Loyola de Palacio, povjerenik za poljoprivedu Austrijanac Franz Fischler i još nekoliko članova Komisije izrazili zabrinutost na sastanku u srpnju u pogledu ulaska Turske u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjerenik za proširenje Guenther Verheugen u utorak je izjavio da će neki dijelovi izvješća o Turskoj "izazvati iznenađenje" te da će ono biti vrlo "iscrpno, pošteno i temeljeno na činjenicama".

Turska vlada traži članstvo u EU već desetljećima, suočavajući se zbog toga s problemima u zemlji, ali i s predstavnicima 25 zemalja članica zbog mogućeg utjecaja te 70-milijunske države s većinskim muslimanskim stanovništvom na "klub kršćanskih država".

Nakon višegodišnje primjene političkih i ekonomskih reformi potrebnih da bi se zadovoljili standardi EU-a, Ankara očekuje skoru ocjenu Komisije o svom napretku. Izvješće bi trebalo biti objavljeno 6. listopada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara