EUROPSKA KOMISIJA PREDLAŽE NOVO PARTNERSTVO ZA ZAPADNI BALKAN

Europska komisija predložila je u utorak, istodobno s objavljivanjem godišnjeg izvješća o napretku zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja, uspostavu novog partnerstva sa zemljama jugoistočne Europe kako bi im se pomoglo u provedbi političkih i gospodarskih reformi na njihovu putu u Europsku uniju.

Novo "europsko partnerstvo" predviđeno je za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Srbiju i Crnu Goru, a definira kratkoročne i srednjoročne prioritete na putu tih zemalja prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Europski povjerenik za vanjske odnose Chris Patten ocijenio je, naime, da je napredak u tim zemljama "sporiji nego što bi se željelo" te izrazio nadu da će partnerstva "pomoći njihovim vladama da efikasnije usmjere reformske napore".

"Zemlje jugoistočne Europe mogu napredovati prema eventualnom članstvu u Europskoj uniji samo ako dostignu europske standarde", poručio je Patten.

"Europsko partnerstvo" zamišljeno je po uzoru na "pristupno partnerstvo" uspostavljeno sa deset zemalja iz srednje i istočne Europe koje u EU ulaze 1. svibnja.

Nakon što tu novu strategiju prihvate zemlje članice EU-a, zemlje jugoistočne Europe bit će pozvane da izrade nacionalne akcijske planove s mjerama koje namjeravaju poduzeti kako bi ostvarile prioritete definirane u partnerstvu. Komisija će pak jednom godišnje procjenjivati njihov napredak. Partnerstvo predviđa i financijsku pomoć EU-a u ispunjavanju prioritetnih ciljeva.

Prioriteti su razrađeni na temelju godišnjeg izvješća Europske komisije o napretku zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja.

Izvješće za Albaniju, BiH, Makedoniju i SCG objavljeno je u utorak, dok izvješća za Hrvatsku ove godine neće biti budući da EK priprema avis o njezinu zahtjevu za članstvom.

Komisija u izvješću ističe da su zemlje u regiji znatan napredak ostvarile u regionalnoj suradnji u područjima kao što su infrastruktura, trgovina, promet i energetika.

Upozorava, međutim, da je nedavno nasilje na Kosovu dokaz da su etnička pomirba i stabilizacija i dalje ozbiljni problemi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlje u regiji u izvješću se pozivaju na jačanje demokratskih institucija, puno poštivanje ljudskih prava te borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Osobito se ističe potreba pune suradnje s Haškim sudom (ICTY). "To je legalna obveza koja se mora poštivati i uvjet je za bliskije odnose s Europskom unijom", upozorava Europska komisija.

U području gospodarstva, preporuča se jačanje reformi kako bi se poboljšala konkurentnost tvrtki i privukli strani ulagači.

Za SCG Komisija kao kratkoročni prioritet ističe uspostavu globalne strategije za borbu protiv korupcije, uz poseban naglasak na potrebi "pune suradnje" s Haškim sudom.

Što se tiče Kosova, Komisija poziva Prištinu i Beograd na dijalog, uspostavu pravne države i funkcionirajućih demokratskih institucija.

Bosna i Hercegovina poziva se na jačanje borbe protiv kriminala te pripremu za opće izbore 2006. godine.

Borba protiv korupcije i reforma pravosuđa kratkoročni su prioriteti za Albaniju.

Makedonske vlasti Europska komisija poziva pak na reformu javne uprave, borbu protiv korupcije i zaštitu prava manjina.

(Hina) xzt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara