Europska komisija predstavila raspodjelu 8,5 milijardi eura koje će se 2017. uložiti u istraživanja i inovacije

Europska komisija predstavila raspodjelu 8,5 milijardi eura koje će se 2017. uložiti u istraživanja i inovacije

Foto: Hina

EUROPSKA komisija danas je ažurirala program rada za 2017. za Obzor 2020., EU-ov program za istraživanja i inovacije, u okviru kojega će se sljedeće godine u istraživanja i inovacije uložiti 8,5 milijardi eura.

Među važnim je novostima uvrštavanje otvorenih istraživačkih podataka u sve nove pozive na podnošenje prijedloga u okviru programa Obzor 2020. Za projekte koji se financiraju u okviru programa besplatan internetski pristup znanstvenim podacima postat će pravilo te će se takvim slobodno dostupnim znanstvenim postignućima potaknuti konkurentnost jer će se omogućiti brže inoviranje i suradnja, navodi se u priopćenju Europske komisije.

Programom se reagira i na aktualna događanja: jača se istraživanje migracija. Kao odgovor na migracijsku krizu, dodijelit će se sredstva za nova istraživanja usmjerena na razumijevanje migracija, no i na razvoj djelotvornih politika za upravljanje priljevom migranata i njihovu integraciju u društvo i gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiglo 90 tisuća prijedloga za financiranje

"Odgovor na pozive u okviru programa Obzor 2020. izrazito je snažan – tijekom protekle dvije i pol godine predano je više od 90 000 prijedloga koji ispunjavaju uvjete. Sada smo odlučili otvorene istraživačke podatke pretvoriti u pravilo te tako dodatno potaknuti inovacije – odsada će znanstvena zajednica i inovativna poduzeća moći lakše i ekonomičnije pristupati podacima iz istraživanja. Jačanjem istraživanja migracija još jedanput pokazujemo da se Obzor 2020. može brzo prilagoditi novim izazovima“, rekao je Carlos Moedas, povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije.

Mogućnosti financiranja koje nudi program rada izravno su usklađene s deset prioriteta Komisije te strateškim prioritetima povjerenika Moedasa. Obzor 2020. raspolaže proračunom od gotovo 77 milijardi eura tijekom sedam godina, a tijekom 2017. iz tog će se programa podržati niz transverzalnih inicijativa: "Industrija 2020. u kružnom gospodarstvu (325 milijuna eura) za razvoj snažnih i održivih gospodarskih sustava, "Zelena vozila" (133 milijuna eura), "Pametni i održivi gradovi" (115 milijuna eura) za bolju integraciju ekoloških, prometnih, energetskih i digitalnih mreža u urbana okruženja u EU-u, "Tehnologije i standardi za automatsku vožnju" (više od 50 milijuna eura) te "Internet stvari" (37 milijuna eura) za poticanje širenja digitalnih tehnologija u Europi.

Novim programom rada jača se i potpora za izvrsnost u revolucionarnim istraživanjima. Europsko istraživačko vijeće najboljim će znanstvenicima dodijeliti ukupno 1,8 milijardi eura bespovratnih sredstava, što znači da je riječ o najvećem godišnjem proračunu od osnivanja Vijeća 2007., zaključuju iz Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara