Europska komisija: Ryanair mora vratiti novac od subvencija

EUROPSKA je komisija donijela u utorak odluku da zrakoplovna kompanija Ryanair, koja je diljem Europe postala poznata po svojim niskim cijenama, mora vratiti milijune eura koje je u subvencijama dobila od belgijskih vlasti.

Predsjednik uprave te irske zračne kompanije Michael OLeary nazvao je odluku "katastrofom" koja ometa slobodno tržište i mogla bi prisiliti Ryanair da poveća cijene svojih karata.

Ryanair mora platiti između tri i četiri milijuna eura nakon što je Komisija donijela odluku da su toj zrakoplovnoj kompaniji ponuđeni nezakoniti poticaji za korištenje zračne luke Charleroi, južno od Bruxellesa. Ryanair je dobio popuste na pristojbe za slijetanje i druge beneficije od tamošnje pokrajinske vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je priopćila da su neki od popusta, procijenjeni na 15 milijuna eura, bili dopustivi kao potpora regionalnom razvoju te zračne luke. Međutim, druge beneficije, dane isključivo Ryanairu, bile su nezakonite i "nekompatibilne s pravilnim funkcioniranjem unutarnjeg tržišta", tvrdi Komisija.

OLeary tvrdi da su subvencije bile profitabilne i za zračnu luku Charleroi i za Ryanair te najavio žalbu Europskom sudu pravde u Luksemburgu.

Europska komisija smatra da će njezina odluka pomoći u izjednačavanju svih zrakoplovnih operatora. "Ova je odluka dobro uravnotežena: ona donosi veću transparentnost u ugovorne odnose između zrakoplovnih kompanija i zračnih luka, a posebice regionalnih zračnih luka", rekla je povjerenica EK za transport Loyola De Palacio. Ona je priznala da bi ta odluka mogla utjecati na Ryanairove cijene za "šest ili osam eura po karti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara