Europska komisija zaprijetila Grčkoj: Imate tri mjeseca da ispravite greške na granici

Europska komisija zaprijetila Grčkoj: Imate tri mjeseca da ispravite greške na granici

Ilustracija: FAH

GRČKA je "ozbiljno zanemarila" svoje obveze u upravljanju vanjskom granicom schengenskog prostora zbog čega bi, ako do svibnja ne ukloni nedostatke, ostale zemlje mogle uvesti granične kontrole i do dvije godine, izjavio je u srijedu potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

"Grčka je ozbiljno zanemarila svoje obveze u upravljanju vanjskom granicom schengenskog prostora. Ne poduzmu li se potrebne mjere i isprave nepravilnosti, postoji mogućnost da se ostalim zemljama članicama dopusti da privremeno zatvore svoje granice", rekao je Domrovskis nakon sastanka Komisije.

Komisija je u srijedu prihvatila nacrt izvješća o schengenskoj evaluaciji za Grčku te je raspravljala o njegovu značenju i rezultatima. Nacrt izvješća o schengenskoj evaluaciji za Grčku, koji su zajedno sastavili stručnjaci iz država članica i predstavnici Komisije, šalje se Odboru za ocjenu schengena koji će dati svoje mišljenje.

Nacrt izvješća, koji nije javno dostupan, temelji se na nenajavljenim provjerama na grčko-turskoj granici, Hiosu i Samosu, koje su provedene u razdoblju od 10. do 13. studenoga 2015. U tom se izvješću razmatraju prisutnost službenika policije i obalne straže na lokacijama na kojima se provode provjere, učinkovitost postupaka identifikacije i registracije, nadzor granica na moru te suradnja sa susjednim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćanje izvješća dio je procesa kojim vlade zemalja članica žele imati na raspolaganju mogućnost uvođenja kontrola na unutarnjim granicama schengena do dvije godine, nakon što u svibnju istekne kratkoročna suspenzija schengenskih propisa.

Pod pritiskom masovnog priljeva migranata u Europsku uniju dosad je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole. Granična kontrola na unutarnjim schengenskim granicama može se privremeno uspostaviti u slučaju sigurnosnih prijetnja i zbog izvanrednih događaja, a može potrajati do tri mjeseca, s mogućnošću produženja na još tri mjeseca. No, u svim takvim slučajevima jednostranog djelovanja, članice schengena moraju o tome obavijestiti Europsku komisiju i druge članice te navesti razloge koji su ih naveli na taj potez.

Ministri unutarnjih poslova Europske unije pozvali su u ponedjeljak Europsku komisiju da pripremi pravnu i političku podlogu za moguću uspostavu graničnih kontrola unutar schengenskog prostora i do dvije godine, za razliku od uobičajenih šest mjeseci.

Riječ je o članku 26. Zakonika o schengenskim granicama, koji još nikad nije korišten i koji dopušta uvođenje nadzora na unutarnjim granicama do dvije godine u jednoj ili više članica, na dijelu ili duž cijele vanjske granice schengenskog prostora u slučaju ozbiljnih manjkavosti na vanjskim granicama.

Da bi se aktivirao članak 26, najprije Komisija mora dati ocjenu zemlje članice s problematičnom vanjskom granicom i preporučiti joj mjere koje treba poduzeti. Tada zemlja članica ima tri mjeseca za provedbu preporuka, a u suprotnom se može aktivirati članak 26.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara