Europska konferencija završila zajedničkom deklaracijom

PREDSJEDNICI država ili vlada 40-ak europskih zemalja, okupljeni na Europskoj konferenciji zaključili su u četvrtak svoj summit u Ateni prihvaćanjem zajedničke deklaracije u kojoj su naglasili svoju predanost stvaranju prostora mira, stabilnosti i prosperiteta na europskom kontinentu.

Europski čelnici okupljeni na neformalnom summitu "Šire Europe" , među kojima je bio i hrvatski premijer Ivica Račan, također su naglasili potrebu suradnje između Europske unije i njezinih susjeda na istoku i jugu.

"Predsjednici država i vlada potvrđuju da prioritet treba dati stvaranju prostora mira, stabilnosti i prosperiteta, te jačanju suradnje u pitanjima koja izravno utječu na živote građana", ističe se u deklaraciji. U deklaraciji se također navodi da je "sadašnje proširenje EU" potvrda zajedničkih vrednota "demokracije, vladavine prava i poštivanja temeljnih prava i sloboda", koje trenutno prevladavaju u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To pokazuje realnost političke gospodarske međuovisnosti između unije i njezinih susjeda na istoku i na jugu", dodaje se u dokumentu.

Neformalni summit "Šire Europe" organiziralo je grčko predsjedništvo Europske unije u sklopu sastanaka na vrhu EU i svečanosti potpisivanja sporazuma o pristupanju deset novih članica Europskoj uniji, uglavnom iz srednje i istočne Europe.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara