Europska policija ostaje u BiH najmanje tri godine

POVJERENIK policije Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUPM) Sven Frederiksen najavio je kako će europski policajci ostati u toj zemlji najmanje tri godine te kako će njihova zadaća biti prije svega borba protiv organiziranog kriminala kao i pružanje sigurnosti povratnicima i manjinskim entičkim skupinama.

´U naredne tri godine u tome ćemo aktivno surađivati s lokalnim policijskim snagama´, kazao je Frederiksen u petak novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa najvišim dužnosnima entitetskih ministarstava unutarnjih poslova i šefovima policijskih uprava iz cijele zemlje.

Predstavnici EUPM i dalje će biti stalno prisutni u svim policijskim upravama kako bi nadzirali i koordinirali rad lokalne policije i osigurali njeno profesionalno postupanje, bez političkih utjecaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mandat EUPM, odnosno njenh 560 policajaca, započeo je 1. siječnja kada je s radom prestala policijska misija Ujedinjenih naroda (IPTF).

Službena inauguracija EUPM najavljena je međutim tek za 15. siječnja kada bi tim povodom u Sarajevu trebali doputovati europski povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i grčki ministar vanjskih poslova Jorgos Papandreu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara