Europska poruka Powellu: Neka UN pomogne upravljati Irakom

EUROPSKA unija i ministri vanjskih poslova NATO-a u četvrtak su u Bruxellesu kazali američkom državnom tajniku Colinu Powellu da Washington mora Ujedinjenim narodima (UN) omogućiti sudjelovanje u upravljanju poslijeratnim Irakom.

Na prvom velikom sastanku s američkim dužnosnicima otkako je u ožujku počela američko-britanska invazija na Irak, ministri vanjskih poslova EU-a i NATO-a redom su, u više od 20 odvojenih susreta s Powellom u sjedištu Saveza, prenosili sličnu poruku.

Nekoliko ministara EU zauzelo se za to da UN dobije vodeću ulogu u razdoblju nakon što irački predsjednik Sadam Husein, kako se očekuje, bude svrgnut.

"UN trebaju imati vodeću ulogu u poslijeratnom Iraku", rekla je švedska šefica diplomacije Anna Lindh, a austrijska joj kolegica Benita Ferrero-Waldner zagovara da UN budu "središnji instrument" s kojim će se razgovarati o hitnim humanitarnim pitanjima, poslijeratnoj vladi i razoružanju Iraka.

SAD je naznačio da želi upravljati naftom bogatim Irakom gdje je pogibiji izložio svoje vojnike, u operaciji na koju je utrošio milijarde dolara kako bi zemlju pripremio za novu vladu. Washington je ipak svoje saveznike pozvao da pomognu humanitarno.

Prema riječima britanskog šefa diplomacije Jacka Strawa, na svim Powellovim sastancima, pa tako i na neformalnom dvosatnom ručku s ministrima vanjskih poslova svih članica EU i NATO-a, u četvrtak se razgovaralo o tome "kakvu točno ulogu dati UN-u".

I Britanija, saveznica SAD-a, želi ključnu ulogu za UN, ali želi da upravu "što je prije moguće" preuzmu Iračani, rekao je Straw. Podsjetio je na primjer Afganistana za koji su UN sazvali konferenciju te imenovali afganistansku vladu niti šest tjedana nakon što su savezničke snage svrgnule talibane 2001. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Powell bi se trebao u Bruxellesu sastati i s šefovima diplomacije europskih zemalja koje su glavne protivnice rata u Iraku: Francuzom Dominiqueom de Villepinom, Nijemcem Joschkom Fischerom i Rusom Igorom Ivanovim.

"SAD su došle ovamo da bi predstavile svoje stajališta, objasnile kakvo je američko stajalište o ulozi NATO-a", rekao je jedan diplomat. Dodao je da je jedna zamisao imati sustav u kojem će UN dati politički nadzor, a NATO stvoriti kontekst sigurnosti.

Powell je prošlog mjeseca, u svojoj najoštrijoj izjavi, kazao da SAD neće UN-u ustupiti kontrolu nad Irakom kao što su to tražili mnogi Europljani. Sadašnji je američki plan da američki administrator, umirovljeni general Jay Garner, upravlja Irakom s američkim i britanskim snagama sve dok SAD ne uspostave "prijelaznu iračku vlast" s ograničenim ovlastima.

Ta bi vlast postupno jačala sve dok, konačno, upravu nad Irakom ne preuzme neovisna iračka vlada.

SAD, međutim nije naznačio koliko bi to trajalo.

Jedan visokopozicionirani dužnosnik State Departmenta kazao je da bi vojna okupacija Iraka mogla trajati dvije godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara