Europska udruga sudaca zasjeda u Dubrovniku

REDOVNO godišnje zasjedanje Europske udruge sudaca, na kojem se okupilo 70-ak sudionika iz europskih zemalja, te SAD-a i Izraela, počelo je danas u Dubrovniku.

Zasjedanje je otvorio predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj koji je, uz ostalo, podsjetio kako se on održava u razdoblju u kojem se Hrvatska nalazi u procesu europskih integracija.

"Upravo ovaj skup pokazuje da su hrvatski suci dio procesa europskog integriranja, a ne kako to uporno ponavljaju, da su hrvatski suci njegovi kočničari", kazao je.

Govoreći o tome što bi Hrvatska trebala učiniti da bi zadovoljila kriterije ulaska u EU kada je u pitanju sudbena vlast, Gredelj je ocijenio da je najbitnije promijeniti odnos izvršne vlasti prema pravosuđu kako bi se "konačno, ozbiljno krenulo u reformu pravosuđa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gredelj smatra da teret odgovornosti za nefunkcioniranje pravosuđa nije problem sudaca, nego "onih koji bi trebali osigurati uvjete u kojima će sudbena vlast moći svoju ustavnu zadaću obavljati onako kako to građani očekuju".

Sudionike skupa pozdravili su izaslanik Hrvatskog sabora Ante Markov te predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić, koji je uz ostalo naglasio kako je ovaj skup prava prilika za upoznavanje s različitim pravnim i sudbenim sustavima, ali i položajem sudaca u drugim europskim zemljama.

U radu dvodnevnog skupa sudjeluje i predsjednik Svjetske udruge sudaca Ernst Markel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara