Europska unija hvali Srbiju zbog brige o izbjeglicama i šalje financijsku pomoć

Europska unija hvali Srbiju zbog brige o izbjeglicama i šalje financijsku pomoć

Foto: FAH

EUROPSKI povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje izvanrednim situacijama Hristos Stilijanides pohvalio je vladu u Beogradu za dosadašnji angažman u migrantskoj krizi i najavio financijsku pomoć Europske unije Srbiji da nastavi svoj dio posla u skrbi o migrantima i izbjeglicama.

"Srbija je ključan partner EU, što je pokazano otvaranjem prvih poglavlja u pregovorima s EU u prosincu, ali i u upravljanju izbjegličkom krizom, koja nije samo europska i nacionalna, već globalna", izjavio je Stilijanides poslije razgovora s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Stilijanides je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao da je s Vučićem i njegovim suradnicima razgovarao o načinu na koji Srbija upravlja krizom, posvećenosti EU da u tim naporima pomogne Srbiji, te o humanitarnoj pomoći i sudjelovanju Srbije u mehanizmima civilne zaštite EU.

"Srbija obavlja posao kojem se treba diviti, pod veoma teškim uvjetima", rekao je Europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje izvanrednim situacijama.

On je pohvalio i sudjelovanje nacionalnih i regionalnih vlasti, policije i pograničnih dužnosnika te civilnog društva, naglasivši kako je svima zajednički cilj da pomognu ljudima koji bježe trežeći spas od konflikata u državama iz kojih dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stilijanides je podsjetio da je u prosincu 2015. godine izdvojeno dodatnih 13 milijuna eura za humanitarnu pomoć, što ukupno iznosi oko 22 milijuna eura, a znatan dio tog novca namijenjen je Srbiji.

Visoki ciparski dužnosnik u briselskoj administraciji ukazao je na potrebu "snažne koordinacije između regionalnih, nacionalnih i lokalnih nadležnih organa i humanitarne zajednice na terenu" kako bi se timski pružio odgovarajući odgovor na migrantsku krizu.

Srbijanski premijer Vučić zahvalio se Uniji na dosadašnjoj potpori i uputio molbu Bruxellesu da uspostavi jedinstvenu politiku prema migrantima, naglasivši da će Srbija tu politiku "poštovati i provoditi, kao lojalan partner".

Vučić je rekao da u prosjeku na dnevnoj razini kroz Srbiju prolazi oko 2.500 migranata istaknuvši da je riječ o ljudima koji nemaju namjeru ni želju ostati u Srbiji te da će se Srbija prema njima i dalje "ponašati odgovorno i poštivati ih".

Europski povjernik će tijekom boravka u Srbiji posjetiti i prihvatni centar u Adaševcima kod Šida.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara