Europska unija odbija vjerovati u francuski "ne" ustavu

Europa izražava zabrinutost zbog opasnosti od francuskog "ne" europskom ustavu ali odbija vjerovati da će Francuska okrenuti leđa svojim 50godišnjim partnerima. L

Ponavljanje negativnih ispitivanja javnog mišljenja potaklo je ministre vanjskih poslova Europske unije koji su se u petak i subotu okupili na neformalnom sastanku u Luksemburgu da zaspu pitanjima francuskog kolegu Michela Barniera.

"O tome govorimo cijelo vrijeme", kazao je šef nizozemske diplomacije Bernard Bot čija zemlja će održati vlastiti referendum o europskom ustavu 1. lipnja.

Svi su svjesni da bi miniranje ustava od strane neke velike zemlje začetnice europske izgradnje predstavljalo potres nesagledivih posljedica. Francuski je referendum predviđen za 29. svibnja.

"U Europi, ako Francuska kaže 'ne', to bi bilo teško", rezimirao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su zabrinuti zbog francuskog referenduma", dodao je danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller čija je zemlja dva puta odbacila europske projekte referendumom - ugovor iz Maastrichta i euro - prije nego ga je prvi usvojila uz određene promjene.

Službeno i privatno europski dužnosnici naglašavaju da nema alternative ustavu, nema "plana B". Nijedan ministar ni na trenutak ne pomišlja ponovno pregovarati o tekstu i njegovu podvrgavanju novom referendumu.

"Dakle, neće biti drugog ustava, neće biti moguće rasprave još dugo vremena, te ćemo ostati pri sadašnjim ugovorima a znamo da ti ugovori nisu zadovoljavajući", rekao je Bot. "Svaki Francuz mora odvagnuti vlastitu odgovornost."

(Hina) xbnš ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara