Europska Unija odustala od sveopće zabrane poricanja Holokausta

USPRKOS ZALAGANJA Njemačke da se u tekst sveeuropskog zakona namijenjenog suzbijanju rasne mržnje uvedu odredbe o zabrani javnog poricanja Holokausta, ministri Europske Unije su se danas ipak odlučili za mnogo "fleksibilniji" tekst u kojem se Holokaust ne spominje.

Najbliže zabrani poricanja Holokausta - koje predstavlja kazneno djelo u Njemačkoj, Austriji i nekim drugim europskim državama - jesu odredbe kojim se propisuju kazne za "grubu trivijalizaciju" genocida, ali "samo u slučajevima kada to za svrhu ima poticanje nasilja i mržnje".

U slučaju poticanja mržnje prema određenoj rasnoj ili etničkoj skupini, eventualni počinitelj će u skladu s danas postignutim sporazum biti kažnjen s najmanje godinu dana zatvora.

Službenici koji su sudjelovali u izradi teksta tvrde da se uložio znatan trud da se od eventualne primjene ovog zakona oslobode osobe koje sporne sadržaje koriste u svrhu umjetničkog izražavanja ili znanstvenog istraživanja.

Države u kojima je zakonski zabranjeno poricati Holokaust mogu zadržati svoje zakone, ali im druge države - gdje je poricanje Holokausta dozvoljeno - nisu dužne pružati pravnu pomoć u kaznenom progonu osoba osumnjičenih za ta djela.

Rezultat današnjeg sastanka predstavlja težak udarac za njemačku vladu Angele Merkel koja je inzistirala da se za vrijeme predsjedanja Europskom Unijom zabrana poricanja Holokausta proširi na svih 27 država. Također nije prošao ni njemački prijedlog za sveeuropskom zabranom isticanja kukastog križa i drugih nacističkih simbola.

Glavne zamjerke takvih prijedlozima jesu što bi njihova striktna primjena mogla ozbiljno ugroziti načela slobode izražavanja i slobode mišljenja.

Jedan od zanimljivih detalja današnjeg sporazuma je i taj što će buduće europsko zakonodavstvo kažnjavati poticanje nasilja i mržnje na rasnoj i etničkoj, ali ne i vjerskoj osnovi. 

D.A.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara