Europska unija spremna Srbiji ostaviti Mladića u zamjenu za priznanje nezavisnosti Kosova?

MINISTRI VANJSKIH POSLOVA država-članica Europske Unije su na današnjem sastanku u Bruxellesu izrazili veliko zadovoljstvo rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji, odnosno pobjedom "demokratskih snaga" nakon koje je Unija spremna započeti odmrzavati svoje odnose s tom državom.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeir je tako rekao da nakon današnjih izbora Europska unija mora "podržati Srbiju".

"Financial Times" to tumači sve većim raspoloženjem europskih vlada da se odmrznu o pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom - jedan od prvih koraka u njenom priključenju Uniji - koji su u jesen bili suspendirani zbog neuspjeha da se uhiti Ratko Mladić.

Europski diplomati pak drže da je od Srbije sada daleko važnije ishoditi priznanje nezavisnosti, odnosno formalno odustajanje od suvereniteta na Kosovu, čime bi se bitno olakšalo rješenje statusa te južne srpske pokrajine koje se predviđa tijekom prve polovice ove godine. Srpsko pristajanje na plan kojeg UN-ov izaslanik Martti Ahtisaari planira objaviti za nekoliko dana bi tako izlišnim učinile ruske prijetnje vetom u Vijeću sigurnosti UN, odnosno nastojanje da se po istom načelu prizna nezavisnost otcjepljenih pro-ruskih pokrajina u Moldovi i Gruziji - čemu se oštro protive i EU i SAD.

Iako se i predsjednik Boris Tadić službeno još protivi nezavisnosti Kosova, europski diplomati drže da bi vlada pod dominacijom njegove Demokratske stranke bila daleko sklonija prihvatiti taj zahtjev od dosadašnje koju je dosada vodio umjereni nacionalist Vojislav Koštunica.

Tadiću bi se prihvaćanje europskih zahtjeva trebalo olakšati odrmzavanjem postupka primitka Srbije u euroatlantske integracije, odnosno odustajanjem EU od predaje Mladića kao nužnog uvjeta za taj proces. Takav stav, između ostalog, promiče Javier Solana, povjerenik za vanjsku politiku EU, držeći da bi beskonačno udaljavanje od eurointegracija Srbiju učinilo "trajnim izvorom nestabilnosti u Europi".

Britanija i Francuska, koje su se donedavno protivile omekšavanju stava prema Srbiji, su, prema pisanju "Financial Timesa", su nedavno promijenile svoj stav. Nepokolebljivom zasad ostaje jedino Nizozemska koja neizručenje Mladića, s obzirom na ulogu svojih vojnika u padu Srebrenice, smatra za nacionalno poniženje.

Međutim, i Nizozemska bi mogla vrlo skoro promijeniti svoj stav, za što presedan postoji u jesenskoj odluci da, zajedno s Britanijom i SAD, povuče svoj veto i pristane da Srbija postane članicom NATO-vog "Partnerstva za mir".

D.A. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara